#LiverMtg18. Dozele obișnuite de aspirină timp de 5 ani pot preveni dezvoltarea hepatocarcinomului

  • Health literacyAdministrarea a peste 5 doze standard de aspirină (325mg zilnic) pe săptămână pe o durată de cel puțin 5 ani a fost asociată cu o scădere a riscului de dezvoltare al carcinomului hepatocelular (CHC), conform rezultatelor unui studiu prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018.

„Studii anterioare au sugerat că aspirina este asociată cu un risc scăzut de a dezvolta CHC, dar doza optimă și durata consumului de aspirină necesare pentru a obține un beneficiu clinic erau necunoscute. Înțelegerea acestor elemente va fi importată pentru viitoare ghiduri de practică și pentru planificarea studiilor clinice”- coautorul Tracey G. Simon, Spitalul General din Massachusetts, SUA.

Pe durata cumulată de urmărire a studiului a peste 4,2 milioane de ani, au fost înregistrate 108 cazuri CHC, dintre care 65 la femei și 43 la bărbați. Riscul unui individ de a dezvolta CHC este invers proporțional cu doza de aspirină administrată. La persoanele care au întrerupt aspirina a fost înregistrată o creștere progresivă în timp a riscului de a dezvolta CHC. Utilizarea altor inflamatoare nonsteroidine nu a fost asociată cu o scădere a riscului de CHC, sugerând un beneficiu specific al aspirinei.

abonare

livermtg18-chc-table-rezultate-risc-functie-doza-sapt-aspirina

Studiul a inclus date a 133.371 de participanți, din Studiul Sănătății Asistentelor Medicale și Studiul de Urmărire a Profesioniștilor Medicali, asupra utilizării aspirinei (doze și durate). Datele au fost culese la fiecare doi ani începând cu 1980, respectiv 1986, până în 2012. Folosirea regulată a aspirinei a fost definită drept 2 sau mai multe doze standard (325mg zilnic) de aspirină pe săptămână.

Autorii explică necesitatea unor studii suplimentare pentru a defini impactul utilizării aspirinei asupra altor tipuri de boli cronice hepatice sau asupra diferitelor etape ale bolii hepatice. De asemenea trebuie cunoscute riscurile folosirii aspirinei în prevenția primară a CHC, inclusiv riscul sângerărilor.

Despre CHC

CHC este unul din cele mai comune cancere la nivel mondial, situându-se pe locul 3 ca mortalitate și locul 5 ca incidență, cu peste 500,000 cazuri noi pe an. Este mai întâlnit la vârstnici, bărbați, fumători, consumatori cronici de alcool. Este asociat cu consumul de anticoncepționale orale, obezitatea, diabetului zaharat tip 2, infecțiile virale și ciroza. Cele mai comune simptome sunt durerea abdominală, icter, scădere în greutate, fatigabilitate.

Citește și:

Sursă imagine feature flickr.