RAPORT. Medicina personalizată în Europa: beneficii, bariere și recomandări

  • Medicina personalizată



Beneficiile medicinei personalizate (MP), barierele întâlnite de aceasta și recomandările strategice pentru dezvoltarea MP în Europa sunt prezentate de noua analiză bazată pe dovezi, efectuată de Charles River Associates în numele Întreprinderilor Europene de Biofarmaceutice (EBE) și Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).

Obiective și metodologie

Obiectivele raportului au fost:

abonare
  1. Caracterizarea și măsurarea beneficiilor MP pentru pacienți, societate și sistemele de sănătate;
  2. Identificarea factorilor facilitatori ai adoptării MP, dar și a principalelor bariere în dezvoltarea economică și a accesului MP;
  3. Elaborarea unor recomandări strategice pentru depășirea acestor bariere și pentru a încuraja dezvoltarea și adoptarea MP în Europa.

Raportul a definit MP ca orice tehnologie ce urmărește îmbunătățirea prevenției, diagnosticului și tratamentului unei boli, folosind caracteristicile individuale ale pacientului, pentru a identifica cea mai bună îngrijire. MP include teste genetice pentru evaluarea riscului dezvoltării unei boli sau a șansei de răspuns la un tratament, terapii țintite și terapii individualizate.

Datele folosite de raport s-au concentrat pe un subset de țări europene alese pentru a reprezenta diferite regiuni geografice și abordări în politica MP. Țările alese au fost Danemarca, Anglia, Franța, Olanda și Polonia. De asemenea, au fost alese 4 studii de caz asupra cancerului non-microcelular, mamar, ovarian și melanomului pentru exemplificarea dezvoltării MP.

anglia-olanda-polonia-franta-danemarca-steaguri

Beneficiile MP

tratament-medicina-personalizata-vs-empirica-testare-genetica
Imagine adaptată Cambridge Design Partnership

Principalele beneficii ale MP identificate de raport au fost împărțite în trei mari categorii: aduse pacientului, sistemelor de sănatate și societății, și studiilor clinice.

beneficii-medicina-personalizata-raport-2018-ebe

MP permite trecerea de la alegerea empirică a unui tratament, prin încercări repetate, la o prescriere inițială a unui tratament optim. Pacientul primește mai repede tratamentul potrivit, crescând astfel eficacitatea și supraviețuirea, cu o scădere a reacțiilor adverse (exemplificată de supraviețuirea pacientelor cu melanom, după introducerea terapiilor țintite). Pentru că se folosește de la început tratamentul potrivit se evită costuri inutile pe tratamente ineficiente. În Franța, screeningul pentru mutația EGFR (endothelial growth factor receptor) a dus la economii de milioane de euro.

supravietuire-melanom-stdIV-2010-2014
Rata de supraviețuire la un an a pacientelor cu melanom stadiul IV și adoptarea terapiilor țintite.

Predicția răspunsului la un tratament este utilă și pentru eficientizarea cercetării. Utilizând biomarkeri pot fi create grupuri de studiu țintite, mai mici și cu șanse de răspuns mai mari. Studiile clinice ce utilizează biomarkeri sunt aprobate mai des de autorități, în orice fază a acestora.

teste-clinice-aprobare-biomarkeri
Rata de aprobare a studiilor clinice în funcție de utilizarea biomarkerilor.

 

Factori facilitatori și bariere împotriva MP

medicina-personalizata-factori-facilitatori-bariere

Recomandări stategice

“Cu toate că beneficiile medicinei personalizate sunt binecunoscute, aceasta încă se confruntă în Europa cu o gamă largă de provocări care sunt evidențiate în raportul nostru”, spune Barbara Freischem, Director Executiv EBE. Aceasta a adăugat: “Cele cinci recomandări strategice identificate sunt esențiale pentru ca medicina personalizată să prospere în Europa”.

Cele cinci recomandări principale ale raportului sunt:

  1. Prioritizarea coerentă a MP în acord cu planurile strategice de sănătate existente;
  2. Continuarea îmbunătațirii gestionării îngrijirii, coordonarea expertizei și a resurselor pentru a asigura o “personalizare a îngrijirii” adecvate;
  3. Continuarea investițiilor și a cooperării în infrastructura de testare de nouă generație (cum ar fi laboratoarele genetice), precum și dezvoltarea de căi de finanțare dedicate pentru a asigura accesul la teste diagnostice;
  4. Crearea unei infrastructuri coerente de diagnosticare în întreaga Europă;
  5. Alinierea cerințelor privind datele între autoritățile de reglementare și organismele de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) pentru a îmbunătăți dezvoltarea dovezilor și facilitarea procesului de evaluare a valorii.

“Punerea în aplicare a recomandărilor strategice identificate în raport este esențială pentru a asigura accesul echitabil al pacienților la medicamente inovatoare. Industria farmaceutică este gata să sprijine statele membre și autoritățile europene în strategia lor de îmbunătățire a personalizării îngrijirii în beneficiul pacienților din Europa”, Nathalie Moll, directorul general al EFPIA.

Raportul “Beneficiile medicinei personalizate pentru pacienți, societate și sisteme de sănătate” poate fi accesat aici.

Citește și: