Noi rezultate publicate în The Journal of Urology raportează validarea clinică a testului MyProstateScore2.0 (MPS2) pentru depistarea cancerului agresiv de prostată din probe de urină, fără a fi necesar tuşeul rectal anterior. Testul include analiza a 18 gene care se asociază cu cancerul de prostată de grad înalt. MPS2 a fost validat anterior pentru depistarea cancerului de prostată de grad minim GG2 (Grade Group 2) prin utilizarea probelor de urină obţinute după efectuarea tuşeului rectal, procedură care favorizează trecerea componentelor ţesutului prostatic în urină.
În cadrul noului studiu, testul MPS2 a depistat 94% dintre tumorile maligne prostatice de grad minim GG2, având sensibilitate superioară testării PSA (antigen prostatic specific). Cu ajutorul modelelor matematice, s-a estimat că numărul de biopsii care nu sunt necesare a fost redus cu până la 53%. Aceste rezultate arată că testul ar putea fi utilizat cu succes şi pe probe obişnuite de urină, obţinute prin auto-recoltare, inclusiv în propria locuinţă, fără a fi necesare alte proceduri speciale înainte de colectarea probei. Astfel, este simplificată obţinerea diagnosticului şi, totodată, este redus numărul de proceduri medicale care nu sunt necesare.
Screening-ul prin determinarea valorilor de PSA seric a redus semnificativ mortalitatea prin cancerul de prostată. În mod tradiţional, pacienții cu un PSA seric crescut sunt direcționați către biopsia de prostată, ceea ce asociază costuri ridicate, disconfort crescut şi implică supradiagnosticarea cancerelor indolente de grad scăzut. Noile ghiduri susţin focusarea resurselor pe cancerele de grad minim GG2, semnificative clinic.
Efectuarea de explorări de tipul imagisticii prin rezonanţă magnetică a permis realizarea de biopsii prostatice ţintite la nivelul regiunilor modificate, însă echipamentele necesare şi specialiştii în domeniu nu sunt disponibili în orice locaţie. Totodată, este o abordare solicitantă financiar. Astfel, este necesară identificarea şi validarea unor biomarkeri care permit o testare facilă, dar care asigură acurateţe ridicată.
Studiul a inclus o cohortă de 266 de bărbaţi care nu au parcurs proceduri de examinare rectală anterior recoltării probei de urină. Rezultatele la testarea MPS2 pentru fiecare pacient au fost calculate prin utilizarea modelelor validate anterior, utilizând doar biomarkeri, biomarkeri şi date clinice sau biomarkeri, date clinice şi datele despre volumul prostatei. Exemple de date clinice incluse în model sunt vârsta, rasa, nivelurile PSA, constatări în urma tuşeului rectal, istoricul familial, existenţa unei biopsii de prostată cu rezultat negativ în antecendente.
Performanţele MPS2 şi consecinţele clinice ale testării au fost comparate cu evaluarea prin determinarea PSA şi cu PCPTrc (Prostate Cancer Prevention Trial risk calculator). Indiferent de modelul utilizat (doar evaluarea celor 18 gene sau analiza simultană şi a datelor clinice sau volumului prostatic), MPS2 a oferit rezultate superioare metodelor cu care a fost comparat. În continuare, MPS2 va fi evaluat pe o populaţie extinsă şi mai diversă de bărbaţi. De asemenea, este urmărită şi evaluarea performanţei testului ca modalitate de screening pentru cancerul de prostată cu risc redus.
Citeşte şi:
- STUDIU. Testarea genomică ar putea depista mai bine decât testul PSA pacienţii cu cancer de prostată care au tumori agresive
- NEMO, testul de sânge care detectează pacienţii cu forme neuroendocrine de cancer de prostată, rezistente la tratament
- Podcast #Știința360. Dr. Marius Geantă, despre noile recomandări UE pentru screening în cancerul de prostată