STUDIU. Screeningul prin PSA are un impact redus asupra ratelor de mortalitate în cancerul de prostată

  • Oncologie



Într-un studiu randomizat de tip caz-control CAP, publicat în Journal of the American Medical Association, s-a evaluat eficacitatea screeningului pentru cancerul de prostată, utilizând determinarea antigenului specific prostatic (PSA). Rezultatele acestui studiu de amploare au indicat că utilizarea testului PSA în screeningul pentru cancerul de prostată are un impact modest asupra ratei de mortalitate, fiind asociată cu riscul de supradiagnosticare și cu apariția unor rezultate fals negative.

Analiza datelor a evidențiat faptul că aproximativ unul din șase cazuri de cancer de prostată descoperite prin intermediul unui singur screening PSA a fost supradiagnosticat, conducând astfel la tratamente inutile. Deși bărbații care au participat la screeningul PSA au prezentat o ușoară reducere a ratei de mortalitate în comparație cu cei care nu au efectuat acest test, beneficiul absolut al screeningului a fost considerat modest în contextul general al mortalității.

abonare

Studiul a implicat peste 400.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, care au fost urmăriți pe o perioadă medie de 15 ani. Chiar dacă diferența în ceea ce privește ratele de mortalitate între grupurile testate și cele de control a fost redusă, aceasta nu a fost considerată semnificativă din punct de vedere statistic.

Cancer prostata-psa-screening-diagnostic
Sursa: www.aopa.org/go-fly/medical-resources/health-conditions/cancer/prostate

Profesorul Richard Martin, autorul principal al studiului, a subliniat importanța găsirii unor metode mai precise de identificare a cancerului de prostată agresiv, pentru a permite inițierea unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. Mai mult, supradiagnosticarea cancerului de prostată poate avea consecințe semnificative asupra stării psihologice a pacienților, iar tratamentul poate fi asociat cu diverse efecte adverse fizice, cum ar fi posibilitatea unei infecții după biopsie, disfuncție erectilă, afectarea vezicii urinare și a intestinelor. Dacă un bărbat prezintă simptome urinare, majoritatea din acestea sunt cauzate de hiperplazia de prostată, nu unui cancer. În ciuda faptului că în funcție de valoarea PSA se decide continuarea testărilor la bărbații cu simptome urinare, cercetătorii au arătat că aceasta poate avea o acuratețe scăzută în diferențierea dintre o afecțiune malignă cu risc înalt și una cu risc scăzut care nu necesită tratament agresiv.

”Studiile noastre au măsurat eficacitatea testului PSA la mii de bărbați pentru 15 ani. Concluzia principală este că reducerea mică a deceselor cauzate de cancerul de prostată prin utilizarea testului pentru a verifica bărbații sănătoși nu depășește dezavantajele. Acest lucru duce la administrarea unui tratament invaziv unor bărbați care nu au nevoie de el, cu mulți ani mai devreme decât fără screening. De asemenea, testul nu reușește să diferențieze între cancere care necesită tratament. Trebuie să găsim modalități mai bune în a identifica un cancer de prostată agresive, pentru a fi tratate precoce”, a declarat profesorul Richard Martin într-un articol publicat în Medical Xpress.

Deși testul PSA rămâne un instrument util în diagnosticarea cancerului de prostată, autoritățile de screening din Regatul Unit nu recomandă utilizarea sa de rutină, datorită incertitudinii privind raportul beneficiu-risc. În prezent, se continuă cercetările pentru identificarea unor noi modalități de diagnostic și tratament, inclusiv utilizarea imaginilor prin rezonanță magnetică (IRM) și dezvoltarea de teste genetice și urinare, pentru o detecție mai precisă a cancerelor de prostată agresive.

Citește și: