STUDIU. Scanările PET-IRM pot schimba abordarea terapeutică la pacientele cu cancer de sân incipient

  • Oncologie



O stadializare corectă și amănunțită în cazul cancerului de sân poate imbunătăți semnificativ prognosticul, prin alegerea tratamentului optim în funcție de gradul de răspândire al acestuia.

Într-un studiu publicat în European Journal of Cancer și prezentat în cadrul celei de-a 14-a ediție a European Breast Cancer Conference, s-a demonstrat că pentru aproximativ 30% din pacientele diagnosticate cu cancer de sân într-un stadiu precoce, folosirea PET-IRM-ului a dus la alegerea unei opțiuni de tratament potrivite.

abonare

O stadializare corectă și amănunțită în cazul cancerului de sân poate imbunătăți semnificativ prognosticul, prin alegerea tratamentului optim în funcție de gradul de răspândire al acestuia.

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică împreună cu tomografia cu emisie de pozitroni (PET-IRM), cercetătorii au putut să decidă dacă există semne că tumora a început să se împrăștie la nivelul organismului, cu apariția de metastaze. În aceste cazuri, indicația este de chimioterapie sau un alt tip de chirurgie, cu un prognostic mai bun versus chirurgia conservatoare a sânului.

Cercetătorii au subliniat că aceste noi descoperiri reprezintă o metodă de stadializare mai bună, cu alegerea tratamentului optim în funcție de gradul de metastazare.

”Acest studiu sugerează că pentru pacienții cu cancer de sân descoperit într-un stadiu precoce, adăugarea unei scanări de tip PET-IRM la planul de îngrijiri standard poate ajuta în luarea unei decizii pe baza a mai multor informații în legătură cu abordarea terapeutică. Dar, rezultatele acestei tehnici sunt afectate de o rată foarte crescută a rezultatelor fals pozitive, fiind necesară testarea suplimentară pentru confirmare”, a declarat Dr. Rosa Di Micco, chirurg specializat în chirurgia sânului în spitalul IRCCS San Raffaele University and Research Milano, Italia într-un articol publicat în Medical Xpress.

cancer-mamar-simbol
Image by freepik

În cadrul studiului au fost încluse 205 de paciente cu cancer de sân diagnosticat precoce tratate în intervalul de timp cuprins între iulie 2020 și octombrie 2023, având ca scop detectarea diseminării cancerului în sânul afectat, țesuturile înconjurătoare sau la distanță, cu achiziția scanărilor PET-IRM înainte de chirurgia conservatoare a sânului.

La 57 de paciente din cele 205 (aproximativ 30%) a fost aleasă o altă strategie terapeutică în funcție de rezultatele obținute în urma scanărilor PET-IRM. Dintre acestea 18 au beneficiat de chimioterapie, iar la 39 a fost aleasă altă abordare chirurgicală, cum ar fi mastectomia, limfadenectomie extinsă sau chirurgia ambilor sâni. Doar la 12 din cei 57 de paciente (aproximativ 21%) scanarea PET-IRM a dat rezultate fals pozitive, țesutul excizat fiind benign.

Aceste descoperiri sugereaza că adăugarea scanarilor PET-CT in protocolul de diagnostic și stadializare al cancerului mamar, pe lângă mamografie, ecografie și IRM de sâni, poate duce la o alegere mai bună a strategiei terapeutice în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer într-un stadiu precoce.

Plecând de la descoperirile din cadrul acestui studiu, echipa de cercetători a început o altă analiză, folosind PET-IRM-ul pentru a detecta celulele neoplazice care răspund la hormonii estrogeni, mai ales în cazul pacientelor cu cancer mamar lobular, care poate fi detectat mai detectat folosind mamografia sau ecografia.

Aceste descoperiri sugerează că PET-IRM-ul poate descoperi semne ale diseminării cancerului într-un stadiu precoce, cu alegerea strategiei terapeutice optime, astfel încât pacientele sa aibă un prognostic bun, cu o speranță de viață crescută, însă este nevoie și de studii prospective pentru a testa aceste ipoteze.

Citește și: