Nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății: europenii trăiesc mai bine și mai mult, dar progresul este inegal

  • Health literacy



Creșteri ale speranței de viață și reduceri ale mortalității premature sunt  prezentate de noul Raport European al Sănătății 2018. Totuși, fumatul, alcoolul, supraponderalitatea și obezitatea și vaccinarea insuficientă încetinesc progresul unor țări. Raportul avertizează că dacă acești factori nu vor fi controlați, vor duce la stoparea sau inversarea trendului îmbunătățirilor observate.

who2018-raport-speranta-viata
Speranța de viață în Europa, în funcție de sex, media, minimul și maximul.

“Cel mai nou raport european al sănătății arată că majoritatea țărilor europene au făcut progrese semnificative către atingerea țintelor Sănătății 2020, contribuind astfel la realizarea țintelor de dezvoltare sustenabilă legate de sănătate ale Agendei pentru 2030. Însă progresul este inegal, atât în cadrul cât și între țări, între sexe și generații. Factorii de risc legați de stilul de viață sunt îngrijorători, pentru că pot duce la o încetinire sau o inversare a câștigurilor legate de speranța de viață, dacă nu sunt controlați” – Dr. Zsuzsanna Jakab, Director regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), biroul european.

who2018-raport-obezitate
Evoluția procentului de supraponderabilitate și obezitate în Europa, între 2010 și 2016.

Informații cheie ale raportului:

abonare
  • Speranța medie de viață la naștere în Europa a crescut cu un an în decursul a 5 ani, dar continuă să existe o diferență de 11,5 ani între țara cu cea mai mare speranță de viață și cea mai mică speranță de viață;
  • Unele țări europene au cel mai ridicat scor al satisfacției vieții din lume, dar diferențele între țări sunt pronunțate;
  • În 15 ani, mortalitatea de orice cauză la toate grupele de vârstă a scăzut cu aproximativ 25%;
  • Media europeană de scădere a mortalității premature prin cele 4 mari grupe de boli netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat și boli respiratorii ) este de 2% pe an, peste ținta proiectului Sănătate 2020, de 1,5%. Această scădere este însă amenințată de o serie de factori de risc legați de stilul de viață:
    • Rata fumatului este cea mai mare din lume, ⅓ europeni
      de peste 15 an sunt fumători;
    • Consumul de alcool este cel mai mare din lume, în ciuda scăderii acestuia. Variația între țări este foarte mare, de la 1 la 15 litri alcool pur per persoană pe an;
    • Mai mult de jumătate din populație este supraponderală. Obezitatea și supraponderalitatea sunt în continuă creștere în majoritatea țărilor europene;
    • Ratele de vaccinare ale copiilor au o tendință generală de creștere, însă focarele recente de rujeolă și rubeolă pun în pericol capacitatea Europei de a eradica aceste boli;
    • Decese prin cauze externe, traumă sau otrăviri, au scăzut cu aproximativ 12% în ultimii 5 ani, dar cu o menținere a unui raport crescut între sexe, bărbați/ femei de 3/1.
who2018-raport-fumat
Procentul de fumători adulți, în funcție de sex, în țările europene.

Raportul european al sănătății este publicat la fiecare 3 ani. Acesta măsoară progresul către țintele stabilite de proiectul Sănătate 2020: de a institui sisteme europene de îngrijiri de sănătate, echitabile, sustenabile și universale, și de a oferi persoanelor control asupra deciziilor ce le afectează cel mai mult viața. Față de anul 2012, majoritatea țărilor europene au demonstrat o dedicație în a îmbunătăți sănătatea populației, prin stabilirea de ținte, adoptarea unor strategii și măsurarea progresului.

who2018-raport-alcool
Cantitatea de alcool pur consumată în medie de o persoană într-un an, în țara europeană cu cel mai mare, respectiv cel mai mic consum.

Importanța recunoașterii mai multor tipuri de dovezi pe lângă cele statistice, care pot să urmărească și experiențele subiective este accentuată de titlul raportului: Mai mult decât numere – dovezi pentru toți”.

“OMS lucrează împreună cu statele europene pentru a colecta date calitative, ceea ce ne permite să aducem împreună informația și cercetarea din sănătate cu translația cunoașterii pentru a înțelege mai bine experiența și nevoile europenilor și pentru a întări deciziile politice pentru sănătatea publică”- Dr Claudia Stein, Director al Diviziei pentru informație, dovezi, cercetare și inovare al biroului regional al OMS.

Citește și: