OMS îndeamnă sporirea eforturilor de tratare a hepatitei C

  • Eliminare Hepatita C



Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă guvernele lumii să sporească eforturile de combatere a hepatitei C, într-un comunicat lansat pe data de 13 aprilie. Potrivit OMS, noile medicamente antivirale cu acțiune directă tratează eficient hepatita C și reduc costurile de sănătate pentru state.

„Încurajăm șefii de state și politicienii să includă tratamentul hepatitei C în programele naționale de sănătate și să găsească resursele interne necesare pentru a realiza acest lucru”, a declarat Gottfried Hirnschall, liderul programului global de hepatită al OMS, citat de Agence Frace Presse.

Pacienții cu hepatită C au acum acces la noua generație de tratamente antivirale cu acțiune directă (AAD), capabile să vindece toate cele 6 subtipuri ale bolii, cu o rată de succes de 90%. Deși prețul acestor medicamente poate atinge câteva mii de euro pentru fiecare bolnav, OMS subliniază că statele care aleg să investească în aceste terapii vor economisi bani pe termen lung.

abonare

„Asigurând accesul la aceste tratamente, statele economisesc banii care vor trebui cheltuiți dacă pacienții ajung să dezvolte boli hepatice sau alte afecțiuni care necesită spitalizare, transplanturi și asistență medicală terțiară” – Gottfried Hirnschall

În trecut, pacienții infectați cu HCV erau nevoiți să facă teste genetice pentru a determina tipul de tratament necesar. Acum, pacienții pot beneficia de un tratament zilnic cu medicamente combinate, care exclud nevoia de teste genetice. De asemenea, acest mod simplificat de livrare al medicamentului ușurează procesul de procurare al tratamentelor AAD.

Hepatita C nu poate fi prevenită prin vaccinare, așadar tratarea bolnavilor este cea mai bună cale de a împiedica transmiterea bolii. Cea mai des întâlnită metodă de transmitere a virusului hepatitic C (HCV) este prin folosirea acelor infectate sau prin transfuzii de sânge.

Deși hepatita C poate fi tratată cu ușurință, aproximativ 400.000 de persoane mor în fiecare an din cauza lipsei de medicamente. Potrivit datelor OMS, dintre cei 71 de milioane de bolnavi de hepatită C, doar 3 milioane au acces la tratamentul necesar.

Actualul comunicat al OMS vine în contextul inițiativei de eradicare a hepatitei C până în anul 2030, la care participă și România. Aici puteți afla mai multe informații despre efortul de eradicare a hepatitei C.

Articole recomandate:

România a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, la Parlamentul European

Campanie stradală de testare pentru hepatita C în România: 3,3%, incidența medie națională a bolii

România pierde 23 milioane de euro pe an, costuri indirecte ale hepatitei