STUDIU: persoanele căsătorite au un risc cu 42% mai scăzut de a dezvolta demență

  • Health literacy



Un studiu publicat în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry arată cum mariajul influențează semnificativ sănătatea mintală a oamenilor. Rezultatele au punctat faptul că o  persoană singură, care nu a fost niciodată căsătorită, are șanse cu 42% mai mari să dezvolte demență, comparativ cu o persoană căsătorită.

Informații cheie din studiu:

abonare
  • demența afectează 50 de milioane de oameni din întreaga lume;
  • în fiecare an apar aproximativ 10 milioane de cazuri noi;
  • șansele de a dezvolta demență în cazul persoanelor singure sunt mai mari cu 42%;
  • șansele de a dezvolta demență în cazul persoanelor care și-au pierdut partenerul de viață sunt mai mari cu 20%;
  • stresul și stilul de viață sunt doi factori de risc în apariția demenței.

Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global, în jur de 50 de milioane de oameni suferă de demență, iar anual se estimează o creștere cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi. Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, aceasta afectând mai bine de 60% din cazuri. Demența în sine exercită un impact fizic, psihologic, social și economic, nu numai pentru pacienți, cât și pentru familie, persoanele care îi îngrijesc și societate.

Sursă: WHO.int

„Ne-a interesat identificarea schimbărilor pe care oamenii le pot face în stilul lor de viață pentru a reduce riscul apariției demenței și ne-am întrebat dacă având mai mult contact social poate reduce acest risc. Am considerat că mariajul ne poate ajuta să răspundem acestor întrebări, având în vedere că persoanele căsătorite interacționează mai mult din punct de vedere social pe parcursul vieții” – afirmă Dr. Andrew Sommerlad, MD, autor principal al studiului, psihiatru la University College London.

Analiza care a concluzionat că în cazul persoanelor necăsătorite, șansele de a dezvolta demență sunt cu 42% mai mari decât în cazul celor căsătorite, iar în cazul celor care și-au pierdut partenerul de viață de-a lungul timpului, cu 20% mai mari, a fost efectuată pe un număr de 15 studii, cu participanți din întreaga lume.

Studiile luate în calcul urmăreau fie legătura dintre riscul de apariție a demenței în cazul persoanelor căsătorite comparativ cu cele singure, fie relația dintre acest risc în cazul persoanelor căsătorite comparativ cu cele care și-au pierdut partenerul de viață. Datele au fost obținute de la un număr de aproximativ 800.000 de pacienți, cu o medie de vârstă de 72,8 ani.

Rezultatele au dovedit că mariajul joacă rolul unui strat protectiv pentru sănătatea mintală, prevenind riscul apariției anumitor dereglări mintale sau comportamentale – în cazul de față, al demenței. De asemenea, a fost subliniat rolul pe care îl joacă stresul în această situație, acesta fiind unul dintre principalii factori de risc.

Sursă: alzheimersresearchuk.org

„Studiul nostru sugerează că posibilul efect protectiv este strâns legat de numeroși factori care țin modul de trai, factori care au o legătură directă cu mariajul, precum: un stil de viață sănătos și o activitate socială sporită, ca urmare a conviețuirii cu un soț sau un partener” –  continuă Dr. Andrew Sommerlad.

Numeroase studii au dovedit până la momentul actual faptul că mariajul are un efect benefic asupra stării de sănătate. Căsnicia aduce avantaje nu numai pe plan emoțional și sentimental, ci și din punct de vedere al scăderii riscului apariției diferitelor afecțiuni.

În prima ediție a publicațiilor din seria „Ce spun studiile?”, Raportuldegarda.ro a abordat tema mariajului și a rolului pe care acesta îl joacă în viața indivizilor. În acest articol se pot găsi informații în legătură cu raportul dintre mariaj și bolile cardiovasculare, cancerul și sănătatea mintală, precum și numeroase alte curiozități despre căsătorie și sănătate: CE SPUN STUDIILE: despre efectele mariajului asupra stării de sănătate.

Informații suplimentare despre bolile mintale:

Studiu InoMed-IMAS despre percepția românilor asupra bolilor mintale

Ziua Mondială a Sănătății Mintale: impactul tulburărilor psihice și de comportament la locul de muncă

INFOGRAFIC: Atitudinea românilor față de bolile mintale