Site icon Raportul de gardă

#EADV. Studiu: Postul intermitent modificat 5:2 poate reduce semnificativ manifestările cutanate în rândul pacienților cu psoriazis

Rezultatele preliminarii ale unui studiu care dorește să identifice efectele postului intermitent modificat (MIF 5:2, modified intermittent fasting) pentru pacienții cu psoriazis arată o reducere semnificativă a manifestărilor cutanate ale bolii, precum și un management mai bun al greutății.

Conform datelor prezentate în cadrul Simpozionului de Primăvară al Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie, în rândul pacienților cu psoriazis s-a înregistrat o ameliorare notabilă a simptomelor, mai precis în ceea ce privește grosimea și întinderea leziunilor cutanate, iar în 30% din cazuri s-a raportat o reducere a senzației de prurit în zonele afectate.

Mai mult decât atât, cu toate că scorul de evaluare a afectării psoriazice PASI nu a variat semnificativ statistic, pacienții care au urmat dieta bazată pe post intermitent modificat au înregistrat o valoare mai scăzută. Alți parametri care au variat considerabil după 12 săptămâni de la debutul studiului au fost greutatea și circumferința taliei, acestea scăzând semnificativ în rândul participanților care au urmat dieta MIF 5:2.

„Efectele intervențiilor alimentare asupra sănătății pielii reprezintă un domeniu de cercetare stimulant în dermatologie. Rezultatele acestui studiu se adaugă la nenumăratele dovezi urmărite în prezent pentru a înțelege mai bine legătura dintre intestin și piele, oferind în același timp rezultate promițătoare pentru pacienți și pentru managementul psoriazisului” – afirmă Prof. Marie-Aleth Richard, Membru al Board-ului EADV și Profesor la Spitalul Universitar La Timone, Marsilia.

Postul intermitent modificat este o subcategorie a postului intermitent care presupune un aport alimentar restrictiv din punct de vedere caloric numai pentru o anumită perioadă de timp. Este, de asemenea, o alternativă mai flexibilă a postului intermitent, permițând practicanților să-și ajusteze zilele de post în funcție de nevoi și de propriul stil de viață.

Cele mai întâlnite tipuri de MIF sunt:

Studiul prezentat în cadrul Simpozionului de Primăvară al Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie a demonstrat efectele benefice ale postului intermitent, modificat, asupra manifestărilor cutanate ale pacienților cu psoriazis.

Desfășurarea studiului

În studiul aflat încă în desfășurare au fost înrolați 24 de pacienți cu psoriazis, fiind repartizați în două grupuri, jumătate urmându-și dieta obișnuită, iar cealaltă jumătate urmând dieta bazată pe postul intermitent modificat 5:2. În cazul grupului de studiu, participanții au fost rugați să consume un total de numai 500 kcal în două zile neconsecutive din săptămână, urmând ca în celelalte 5 zile să consume cantitatea calorică obișnuită. Studiul urmează să fie finalizat la finalul lunii iunie.

Rezultatele preliminare ale studiului au fost unele favorabile, observându-se modificări semnificative atât în managementul greutății corporale cât și în ceea ce privește ameliorarea simptomelor cutanate ale psoriazisului. Cu privire la circumferința taliei și greutatea participanților aflați în studiu, acești parametri nu au variat relevant statistic în primele 6 săptămâni de studiu, însă după 12 săptămâni, greutatea persoanelor care au urmat dieta bazată pe post intermitent modificat 5:2 a scăzut considerabil, comparativ cu cea a persoanelor aflate în grupul de control.

Nu s-au înregistrat diferențe semnificative în ceea ce privește scorul PASI între cele două grupuri, deși grupul care a urmat dieta MIF 5:2 a prezentat valori mai scăzute.

În ceea ce privește leziunile cutanate, grosimea și întinderea acestora au fost reduse semnificativ în rândul participanților din grupul de studiu, iar 30% din pacienți au raportat și o scădere a senzației de prurit.

Alimentația și severitatea psoriazisului

Nu este pentru prima dată când se studiază efectul pe care o anumită alimentație, sau un anumit stil alimentar îl au asupra severității și simptomelor psoriazisului. În 2009, în Franța a fost lansat programul NutriNet-Sante, un studiu observațional care a reușit să demonstreze o relație între severitatea psoriazisului și o serie de factori precum: indicele de masă corporală, fumat, nivelul de activitate fizică, boala cardiacă, nivel crescut al trigliceridelor, hipertensiunea arterială, diabetul și depresia.

Mai mult decât atât, studiul a evidențiat un efect pozitiv al dietei de tip mediteranean asupra severității psoriazisului. Mai precis, persoanele care urmează o alimentație de tip mediteranean au șanse mai mici cu 20% de a dezvolta o formă severă de psoriazis.

În ultimii ani postul intermitent a devenit o practică din ce în ce mai întâlnită, fiind asociată cu creșterea longevității, scăderea în greutate, control mai eficient al diverselor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și alte boli cronice. Odată cu creșterea interesului populației în acest tip de obicei alimentar, a crescut și numărul materialelor științifice care să evalueze eficiența acestuia în sănătate. Raportuldegarda.ro a analizat o serie de astfel de articole, subliniind avantajele și dezavantajele pe care le are postul intermitent în raport cu sănătatea.

Citește și:

Exit mobile version