STUDIU. Povara globală a cancerului în rândul adolescenților și adulților tineri pentru anul 2019. Datele subliniază nevoia unei mai bune înțelegeri și caracterizări a factorilor determinanți

  • Health literacy
  • Oncologie



Din anul 1995 până în 2018, incidența cazurilor de cancer s-a dublat, iar mortalitatea a crescut cu peste 20%. În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și 1,3 milioane au murit din această cauză. Până în 2035, cazurile de cancer ar putea crește cu până la 25% dacă nu se intervine prompt. La începutul anului 2021, Comisia Europeană a lansat Planul European de Luptă Împotriva Cancerului, inițiativă al cărei obiectiv este reducerea poverii reprezentate de cancer, atât pentru pacienți, cât și societate.

Conform unui studiu publicat în The Lancet, în 2019, la nivel global, incidența cazurilor de cancer la adolescenți și adulți tineri (grupa de vârstă 15-39 de ani) a fost de aproximativ 1,19 milioane, iar numărul deceselor a atins valoarea de 396.600. Țările cu cea mai ridicată incidență au fost cele cu un indice socio-demografic mediu și înalt, iar cele în cadrul cărora s-a înregistrat cea mai mare mortalitate au fost cele cu indice socio-demografic mediu și scăzut.

abonare

Tot în 2019, în grupa de vârstă 18-39 de ani (adulți tineri), cancerul a reprezentat a patra cauză de deces. Pacienții oncologici din această grupă de vârstă au caracteristici specifice (epidemiologie unică, nevoi clinice diferite), iar diagnosticul de cancer în această perioadă a vieții, pe lângă impactul individual greu de măsurat, are un impact major la nivelul societății și sistemului de sănătate.

  • Această perioadă formativă este unică în viață, caracterizată pe de o parte de schimbări fizice, emoționale și psihosociale (inclusiv întemeierea unei familii și apariția copiilor), și pe de altă parte de statutul academic și carieră.
  • Adolescenții și adulții tineri dezvoltă cancere întâlnite și tratate frecvent în populația pediatrică, precum și tipuri de carcinoame mai frecvent întâlnite la adulți.

Cu toate că statele cu venituri ridicate raportează îmbunătățiri în rata de supraviețuire a copiilor și adulților cu afecțiuni oncologice, în categoria adolescenților și adulților tineri nu se observă aceleași tendințe. Datele statistice sumarizate în acest studiu oferă un argument social și economic puternic pentru necesitatea intesficării eforturilor privind managementul cancerului și a înțelegerii factorilor determinanți, în această grupă de vârstă.

Oportunități și inițiative pentru îmbunătățirea situației

În 2017, Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat rezoluția globală a cancerului, care evidenția importanța includerii copiilor și adolescenților în dezvoltarea programelor de control al cancerului, subliniind că aceste populații se confruntă adesea cu întârzieri și dificultăți privind accesul la îngrijire. Însă grupul adulților tineri nu a fost inclus ca și categorie separată. Până la adoptarea unei noi rezoluții îmbunătățite, autorii studiului argumentează nevoia de includere a acestui grup în relativ recent lansata inițiativă OMS privind Eliminarea Cancerului de Col Uterin, un tip de cancer responsabil de 10% din cazurile de cancer la adolescenți și adulți tineri la nivel global, dar care poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva HPV.

Studiul a analizat povara bolilor oncologice în rândul adolescenților și adulților tineri pe baza datelor din Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (GBD) 2019, concentrându-se pe datele care să indice anii de viață ajustați la dizabilitate (disability-adjusted life-years DALYs).

  • Rezultatele au evidențiat și discrepanțe semnificative între țări, în funcție de indicele socio-demografic. Așadar, în ceea ce privește ratele de incidență la 100.000 PERSON-YEAR, acestea au fost ridicate la nivelul statelor cu indice socio-demografic înalt (59,6), precum și în cele cu indice socio-demografic mediu-înalt (53,2), urmate de statele cu indice socio-demografic mediu (38,3), mediu-scăzut (29,4) și scăzut (25). În cazul ratelor de mortalitate, cele mai ridicate valori au fost observate în rândul țărilor cu indice socio-demografic scăzut-mediu (14,2), precum și în cele cu indice socio-demografic mediu (13,6).
  • Conform rezultatelor, în 2019, cancerul la adolescenți și adulți tineri a contribuit cu 23,5 de milioane DALYs la povara globală a bolilor. Din acest total, un procent de 2,7% a provenit din anii trăiți cu dizabilitate și 97,3% din anii de viață pierduți.
incidenta cancer adolescenti adulti tineri
Incidența cancerului la adolescenți și adulți tineri, la nivel global. Sursă: The global burden of adolescent and young adult cancer in 2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019

Citește și: