Noul program de tratament interferon-free pentru hepatita C: 13.000 pacienți eligibili, 3 scheme terapeutice, grad de fibroză F1 – F4, două noi centre

  • Eliminare Hepatita C



De la 1 septembrie, pacienții asigurați care suferă de hepatită cronică virală C au acces la trei scheme de tratament fără interferon – o abordare mult mai personalizată a tratamentului.

„Deja se observă că facem pași spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS (Organizația Mondială a Sănătății) şi ale Uniunii Europene. Am reușit să finalizăm aceste noi contracte în condiții mai avantajoase pentru CNAS și implicit pentru pacienți, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Cu mai puțin de o lună în urmă, CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) a anunțat că a finalizat și a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații de punere pe piață a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost inițiate și demersurile necesare pentru includerea condiționată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale, corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală (HG720/2008 cu modificările și completările ulterioare).

abonare

Conform deciziei Guvernului, prin care aceste tratamente au fost introduse în lista medicamentelor, noile contracte au intrat în vigoare de la data de 1 septembrie, cu o lună mai devreme decât se aștepta. Medicii gastroenterologi și infecționiști vor avea acces la trei molecule, dintre care una complet nouă, lucru care va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asigurații.

Sunt luați în calcul 13.000 pacienți eligibili, din care:

  • 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată);
  • 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;
  • 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză;
  • 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

Odată cu creșterea numărului de pacienți eligibili, față de precedentele etape de tratament fără interferon a crescut și numărul de centre pentru tratarea acestor pacienți, ajungând la 13 (au fost adăugate două noi centre, la Bacău și Pitești). Mai multe informații despre centrele de tratament, pe pagina CNAS.

Planul de acțiuni al CNAS are în vedere atingerea obiectivelor OMS și UE care urmăresc eliminarea totală a virusul hepatitei C până în anul 2030. Astfel, în 2015-2016 au fost tratați 5.860 de pacienți, cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienți eligibili, iar cea mai recentă etapă vizează 13.000 de pacienți eligibili, dar cu un spectru mai larg: fibroză tip F1 – F4.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) salută anunțul CNAS privind semnarea noului contract cost-volum-rezultat pentru asigurarea tratamentului cu interferon free în cazul pacienţilor cu hepatită C începând cu luna septembrie 2018 și consideră că modificările aduse contractului sunt extrem de favorabile pentru persoanele diagnosticate cu virusul hepatitic C. Potrivit noilor prevederi, pacienții începând cu gradul unu de fibroză pot intra în programul de tratament. În acest fel, se evită agravarea situației celor diagnosticați în faze incipiente, creându-se condițiile unei recuperări rapide, cu efecte limitate la nivelul stării de sănătate a acestora. În plus, medicii vor avea la dispoziție, în sistem de decontare, toate terapiile inovatoare existente pe piața din România pentru ca tratamentul fiecărui bolnav să fie cât mai personalizat.

Mai multe articole,  în secțiunea Eliminarea Hepatitei C. Mai jos, puteți urmări prima ediție a jurnalului „Eliminarea Hepatitei C”, difuzat pe 28 iulie 2018, de Ziua Mondială a Hepatitei.