Rezultatele vaccinării anti-HPV în SUA: scăderea semnificativă a proporției cancerelor de col uterin HPV 16/18 pozitive în populație

  • Altfel despre Cancer
  • Prevenție



În perioada 2008-2014, proporția carcinoamelor in situ grad 2 sau mai ridicat, pozitive HPV (human papilloma virus) 16/18 a scăzut, mai pronunțat la populația vaccinată. Efectele observate asupra populației nevaccinate sugerează protecția de grup.

Aceste rezultate ale unui nou studiu, demonstrează că folosirea vaccinului în comunitate a dus, la doar câțiva ani distanță, la o reducere majoră a două tipuri HPV implicate în dezvoltarea cancerului cervical. HPV 16 și 18 (împotriva cărora a fost dezvoltat primul vaccin antiHPV) sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin de la nivel mondial.

abonare

„Cancerul cervical se dezvoltă lent, în mulți ani, deci trebuie să așteptăm până când vom vedea reduceri ale incidenței cancerului cervical la nivel mondial. Totuși, scăderea semnificativă a HPV 16/18 arată eficiența vaccinului. Astfel trebuie să încurajăm puternic adolescenții, atât bărbații tineri, cât și femeile tinere, să primească această strategie de prevenție a cancerului, care este incredibil de eficientă și de sigură”-  Dr. Maurie Markman, Centrele de Tratament Oncologic ale Americii din Philadelphia Cancer Treatment Centers of America in Philadelphia.

Studiul a inclus 10.206 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 ani, diagnosticate cu carcinom in stiu grad 2-3 sau adenocarcinom in situ. Incidența HPV 16/18 în acest grup a scăzut de la 52,7% în 2008 la 44,1% în 2014. Vaccinul a fost introdus în anul 2006.

HPV și cancerul cervical

Infecțiile genitale HPV sunt cele mai frecvente infecții virale cu transmitere sexuală. Infecția cu HPV cauzează verucile genitale externe, iar unele tipuri de HPV sunt puternic asociate cu cancerul sau leziunile precanceroase. Tipurile de cancer induse de HPV sunt în majoritate, dar nu numai, cele ale regiunii anal-genitale, cum ar fi cancerul cervical, anal, vulvar, penian, dar sunt incluse și cancerele gurii și gâtului.

Verucile genitale externe pot fi prevenite în mod eficient prin administrarea vaccinurilor 4-valent (4v) sau 9-valent (9v) care protejează împotriva variantelor HPV 6, 11, 16, 18 (4v) și 31, 33, 45, 52, 58 (9v), acestea reprezentând tulpinile care cauzează cel mai frecvent verucile și cancerele.

Cancerul de col uterin este cea mai comună formă de cancer asociată cu HPV. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), au existat aproximativ 529.000 de cazuri noi și 274 de decese cauzate de cancerul de col uterin, în 2008.

Citește și: