STUDIU. Combinația ribociclib și terapie endocrină, superioară chimioterapiei pentru linia I de tratament la pacientele în premenopauză cu cancer de sân HR+/HER2- avansat

  • Oncologie



Asocierea dintre ribociclib și terapia endocrină poate fi o alternativă sigură și eficace la chimioterapia combinată pentru pacienții cu cancer de sân agresiv, dubla terapie fiind superioară chimioterapiei prin creșterea supraviețuirii fără progresia bolii.

Studiul RIGHT Choice de fază II, prezentat la Simpozionul dedicat Cancerului de Sân de la San Antonio 2022, a demonstrat eficacitatea utilizării inhibitorului ciclinelor D1/CDK4 și CDK6 ribociclib (Kisqali) împreună cu terapia endocrină, comparativ cu chimioterapia combinată, la pacientele diagnosticate cu cancer de sân agresiv HR+/HER2- care nu au urmat alt tratament oncologic în antecedente. Pacientele tratate cu ribociclib în combinație cu terapia endocrină au avut mai puține reacții adverse și supraviețuire fără progresia bolii un timp mai îndelungat.

abonare

Citește și: #ESMO21. KISQALI (ribociclib) este iCDK4/6 care a demonstrat cea mai lungă supraviețuire pentru pacientele cu cancer de sân avansat HR+ HER2- în postmenopauză


Pacientele au fost selectate aleatoriu, un grup primind terapia cu ribociclib plus letrozol sau anastrozol și goserelină, iar celălalt o combinație de docetaxel plus capecitabină, paclitaxel plus gemcitabină sau capecitabină plus vinorelbină.

  • Ratele de răspuns la tratament au fost similare între cele două grupuri, diferența fiind dată de supraviețuirea fără progresia bolii de 24 de luni cu ribociclib și terapia endocrină, față de 12.3 luni la pacientele tratate cu chimioterapie. 
  • Durata medie până la pierderea eficacității tratamentului a fost de 18.6 luni versus 8.5 luni la pacientele care au primit ribociclib și terapie endocrină, respectiv chimioterapie.
Imagine din timpul SABCS2022
Sursa: Imagini oficiale congres SABCS 2022

„Aceste descoperiri sugerează că prin folosirea în primă linie a ribociclibului împreună cu terapia endocrină, putem să evităm sau măcar să întârziem folosirea chimioterapiei, chiar și în cazul pacientelor cu boală agresivă, amenințătoare de viață”, a precizat conducătorul studiului Yen-Shen Lu, MD, PhD, Professor at the National Taiwan University Hospital, pentru Medscape News.

Un procent foarte ridicat dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân au vârsta cuprinsă între 18-59 de ani, multe fiind la vârsta activă, crescând astfel atât povara individuală, dar și pe cea economică. Studiul de tip randomizat RIGHT Choice de fază II  a inclus 222 de femei aflate în pre/perimenopauză, care nu au primit terapie endocrină sau chimioterapie. Criteriile pe baza cărora s-a făcut selecția pacientelor au fost următoarele: prezența tumorilor de sân HR+, HER2- care nu pot primi tratament curativ chirurgical, deoarece prezintă la diagnostic metastaze viscerale simptomatice, progresie rapidă a bolii sau au indicație certă de chimioterapie combinată.

În continuare, obiectivul este ca analizele făcute în subgrupurile selectate vor indica tratamentul optim (ribociclib împreună cu terapia endocrină vs. chimioterapie) pentru fiecare pacient, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Citește si: