România, pe locul trei în UE la rata mortalității de cauze evitabile. Implicarea cetățenilor în prevenție și educația pentru sănătate ar putea reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate

 • Sănătatea românilorConform unui studiu realizat la nivel european, rata mortalității evitabile prin prevenție și a mortalității prin cauze tratabile, poziționează România în top trei. Specialiștii din domeniul sănătății atrag atenția că există o nevoie urgentă de a îmbunătăți promovarea prevenției, a îngrijirii personale și a unui stil de viață sănătos.

Se preconizează că deficitul tot mai mare de medici și asistenți medicali din Europa va continua, ceea ce crește presiunea asupra furnizării serviciilor medicale. 1,2 miliarde de cazuri de afecțiuni minore sunt în prezent gestionate de fiecare cetățean în parte, în Europa. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, ar fi nevoie de încă 120.000 de medici. Îngrijirea personală rămâne o abordare insuficient promovată în sistemele de sănătate, care ar putea aduce multiple beneficii economice și pentru sănătate, dacă ar fi implementată pe scară largă.

abonare

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 80% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale și cazurile de diabet zaharat, precum și 40% dintre cancere ar putea fi evitate prin utilizarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție. 70% din bugetele europene pentru sănătate sunt cheltuite în scop curativ și pentru îngrijirea pe termen lung a unor boli care pot fi prevenite în mare măsură. Mai mult decât atât, 46% din populația europeană nu are un nivel de alfabetizare adecvat cu privire la sănătate.

O provocare majoră în domeniul sănătății peste legată de îmbătrânirea populației. Aproximativ 30% din populația europeană va depăși vârsta de 65 de ani până în 2050 iar în această grupă de vârstă, 37% vor avea cel puțin două afecțiuni cronice. La acestea se adaugă creșterea costurilor tratamentelor, experiența COVID-19 și deficitul de personal medical (Europa are în prezent un deficit de 50.000 de medici).

Multe dintre aceste provocări pot fi abordate în mod eficient printr-o strategie centrată pe individ, care pune în prim plan creșterea accesului la farmaciști și creșterea cunoștințelor populației în domeniul sănătății.

Punerea accentului pe îngrijirea personală ar putea contribui la rezolvarea crizei din sistemele de sănătate europene, potrivit cercetărilor prezentate într-o nouă Cartă Albă, „Redefinirea îngrijirii personale în Europa”, comandată de Haleon, lider mondial în domeniul sănătății consumatorilor. În luna martie, la Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc o masă rotundă în care s-au discutat rezultatele acestei cercetări, realizată de consultanții în domeniul științelor vieții și sănătății de la Vintura. Întâlnirea a fost găzduită de Stelios Kympouropoulos, Membru al Parlamentului European (Partidul Popular European, Grecia), iar printre experții prezenți la eveniment s-au numărat Kristine Sorensen, director fondator, Global Health Literacy Academy, Ema Paulino, președinte al Asociației Naționale Portugheze de Farmacie, Prof. Lieven Annemans, profesor de economie sanitară, Universitatea din Ghent și Prof. Stephan Van den Broucke, Institutul de Cercetare în Psihologie, Université Catholique de Louvain, Belgia.

Infografic Haleon

Ca parte a proiectului, cercetarea a fost prezentată și discutată oficial cu profesioniștii din domeniul sănătății, cadrele universitare, industria, politicienii și asociațiile de consumatori și pacienți la nivel european și național în cadrul unor mese rotunde. Prin aceste activități s-a identificat o viziune comună asupra modului de abordare a provocărilor cu care se confruntă sistemele europene de sănătate legate de prevenție, stil de viață sănătos și gestionarea sănătății. De asemenea, s-au desprins trei priorități clare:

 • Extinderea rolului farmaciștilor

Publicul are încredere în sfaturile farmaciștilor privind produsele eliberate fără prescripție medicală.Farmaciștii pot oferi controale de sănătate de bază, ajută în managementul bolilor, consiliază și încurajează alegerea unor stiluri de viață sănătoasă, cum ar fi renunțarea la fumat și scăderea în greutate. Trebuie să îi recunoaștem ca experți și să le extindem rolul pentru că astfel se pot elibera resurse în alte părți ale sistemului de sănătate.

 • Creșterea nivelului de educație pentru sănătate

Când știi cum să ai grijă de tine, faci alegeri sănătoase. Trebuie să informăm și să ajutăm oamenii să își dezvolte abilitățile potrivite, astfel încât să poată să distingă faptele de materialele promoționale și dezinformare, să solicite sfaturi de la profesioniștii potriviți, la momentul potrivit, și să urmeze sfaturile cu privire la îngrijirea personală pentru a obține rezultate mai bune în materie de sănătate.

 • Puterea accesului incluziv

Atunci când au acces facil la date reale despre practici de succes cu privire la îngrijirea personală, oamenii sunt mai motivați să aibă mai multă grijă de ei înșiși și pot lua decizii mai bune. Trebuie să încurajăm colectarea datelor medicale și observația clinică, și să atragem atenția asupra informațiilor dovedite științific.

„Extinderea rolului farmaciștilor, pornind de la statutul lor de consilieri de încredere ai comunități, când vine vorba de sănătate, promovarea accesului incluziv la îngrijirea personală cu ajutorul experților, prin coordonarea activității profesioniștilor din domeniul sănătății, utilizarea de noi tehnologii și dezvoltarea de scheme financiare care să asigure accesul la soluții medicale pentru cei cu venituri mici și/sau boli cronice sunt câteva dintre recomandările reieșite în urma proiectului.” a explicat Cătălin-Dragoș Crânguș, Country Manager Haleon România.

Din proiect au rezultat 10 recomandări pentru factorii de decizie europeni. Scopul este de a facilita accesul la îngrijirea personală în Europa și de a face aceste practici mai eficiente și disponibile tuturor.

 1. Dezvoltarea de oportunități de educație pentru sănătate cât mai timpuriu în viață
 2. Simplificarea prospectelor pentru medicamentele eliberate fără prescripție medicală și creșterea accesibilității digitale a acestora
 3. Crearea unui proiect de verificare a informațiilor la nivelul UE
 4. Sprijinirea colectării datelor medicale și acceptarea acestora
 5. Crearea unor sisteme financiare inovatoare pentru a face îngrijirea personală accesibilă tuturor
 6. Crearea de structuri financiare pentru a sprijini farmaciștii în rolul lor consultativ
 7. Includerea îngrijirii personaleă în programa școlară a personalului medical
 8. Crearea de structuri și instrumente pentru a sprijini schimbul de date
 9. Crearea de platforme pentru colaborare între diferiți profesioniști din domeniul sănătății
 10. Elaborarea de politici de sprijin pentru îngrijirea personală.

 

Citește și