LANCET: Ce sunt determinanții comerciali ai sănătății și cum pot afecta populația? Impactul industriei tutunului, alcoolului, alimentelor fast-food și a combustibililor fosili

  • Prevenție



Majoritatea entităților comerciale contribuie în mod pozitiv la sănătatea și bunăstarea societății, prin produsele și serviciile esențiale pe care le asigură cetățenilor. Cu toate acestea, 4 sectoare industriale sunt responsabile pentru cel puțin 1 din 3 decese globale, anual – industria tutunului, alcoolului, alimentelor nesănătoase (ultraprocesate, fast-food) și combustibililor fosili. Împreună, aceste sectoare afectează sănătatea populațională și planetară pe multiple niveluri, crescând inegalitățile în materie de sănătate. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale Seriei The Lancet despre determinanții comerciali ai sănătății.

Însă conflictul dintre profit și sănătatea umană/planetară nu este nou, iar în istorie au fost consemnate multe astfel de momente cheie. Poate unul dintre cele mai recente în mentalul colectiv este controversa legată de vaccinurile COVID-19 și practicile de comercializare către guvernele care au negociat cel mai bun preț sau refuzul companiilor farmaceutice de a renunța la dreptul de proprietate intelectuală asupra tehnologiei pentru a permite fabricarea la scară largă a vaccinurilor.

abonare

Seria The Lancet aduce recomandări de politici publice și cadre de reglementare pentru a încuraja o mai bună înțelegere a spectrului larg de determinanți comerciali ai sănătății și pentru promovarea măsurilor care să țină cont de sănătate, bunăstare, echitate și societate în general. Viziunea, pe cât de îndrăzneață, pe atât de firească dacă este privită din perspectiva sănătății populaționale, este una în care guvernele, actorii comerciali și societatea civilă contribuie în primul rând la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării. Autorii celor trei materiale din serie sunt specialiști din 15 țări, de pe 6 continente.

sanatete marketing
Image by Freepik

Dar cum definim determinanții comerciali ai sănătății? Conform The Lancet, aceștia sunt „orice sisteme, practici, moduri prin care actorii comerciali au un aport în sănătate și echitate”. Această definiție ia în considerare faptul că entitățile comerciale sunt diverse și pot aduce atât contribuții pozitive, cât și negative în sănătatea oamenilor și planetei. Entitățile comerciale nu acționează izolat, ci alături de alți actori, inclusiv guverne, în cadrul unor sisteme care permit în prezent, dar au potențialul de a restrânge, daunele provocate pe cale comercială.

Definiția determinanților comerciali ai sănătății:

  • Cuprinde toate entitățile comerciale, nu doar corporațiile;
  • Acoperă complexitatea acestui fenomen, recunoscând că legăturile dintre sectorul comercial și sănătate sunt variate, implicând sistemele politice, economice și sociale;
  • Este neutră, având țelul de a recunoaște atât contribuțiile pozitive, cât și negative;
  • Se concentrează atât pe sănătate, cât și pe protecția mediului și pe echitatea dintre țările aflate în grade diferite ale dezvoltării.

Majoritatea cercetărilor din sănătatea publică asupra determinanților comerciali ai sănătății s-au axat pe un segment îngust al actorilor comerciali, precum marile companii care produc tutun, alcool, alimente ultra-procesate și combustibili fosili, deoarece sunt implicate într-o treime dintre decesele de la nivel global. Este dificil însă de cuantificat adevăratul lor impact în societate, mai ales că nu acționează într-un sistem unidirecțional.

Alte industrii care pot părea inofensive contribuie totuși la impactul negativ. Exemple de astfel de industrii sunt: social media (efectele asupra sănătății mintale) și industria farmaceutică (prin folosirea drepturilor de proprietate intelectuală pentru a își menține prețurile crescute, restricționând accesul la medicamente esențiale, inclusiv la vaccinurile COVID-19, în ciuda investițiilor publice masive pentru dezvoltarea lui).

În primul articol din seria publicată este explicat modul în care trecerea la capitalismul pieței libere a dus la distribuția inechitabilă a puterii și a profitului, cu favorizarea actorilor comerciali. Acest dezechilibru duce la inerție politică, indivizii și guvernele fiind lipsite de putere, fără a se aplica soluții care să îngrădească influența determinanților comerciali.

Afectarea sănătății apare atunci când entitățile comerciale își exercită puterea acumulată în toate formele ei (structurală, instrumentală și discursivă), prin angajarea în practici și modelarea normelor care servesc pentru a face din nevoile lor organizaționale o prioritate mai mare decât protecția sănătății, a mediului sau a coeziunii sociale.

Autorii au grupat practicile în care entitățile comerciale se angajează în mod obișnuit în șapte categorii care e suprapun și se consolidează reciproc: politică, științifică, marketing, lanțul de aprovizionare și deșeuri, muncă și angajare, management financiar.

În fiecare categorie, activitățile pot varia de la cele legale sau etice pana la activități ilegale și imorale, fără să existe o zonă gri între ele. De exemplu, practicile politice variază de la lobby până la mită, practicile financiare variază de la plătirea integrală a taxelor până la evaziune fiscală, chiar furt. Chiar cu implementarea reglementărilor, actorii comerciali nu se conformează sau găsesc eludări neetice, care reduc costurile. Aceste practici, împreună cu incapacitatea clasei politice de a le opri, duc la o funcționare în interesul companiilor internaționale și nu în interesul publicului. În plus, prin aceste comportamente sunt amenințate și întreprinderile mici și mijlocii, care au o contribuție foarte mare la creșterea economică, creând locuri de muncă la rândul lor.

Mass-media, a cărei proprietate a devenit concentrată în rândul unei elite bogate, s-a dovedit că servește din ce în ce mai mult interesele corporative globale. Marketingul a fost folosit, printre multe altele, să creeze ideologia consumului general, care duce la supraconsum și să combată norme care restricționează acest consum.

Entitățile comerciale trebuie să își dea seama de costurile adevărate ale răului pe care îl produc, iar guvernele trebuie să își exercite puterea pentru a trage la răspundere companiile. Normele ar trebui să fie reformulate în interesul public, atrăgând atenția asupra sănătății populației și obligația guvernamentală de a o proteja.

În al treilea articol din serie autorii caută modalități prin care se pot rezolva problemele aduse societății de anumite practici economice. Acțiunea trebuie să aibă loc atât la nivelul industriilor specifice, dar și la nivelul structurilor politice, economice și sociale curente. Societatea are nevoie de un sistem de guvernare care să pună pe primul loc interesele publice în ciuda profitului și care să îndrume capitalismul contemporan să își modifice produsele sau serviciile astfel încât acestea să fie compatibile cu sănătatea populației. Aceste acțiuni trebuie să fie o muncă depusă de toate sectoarele, atât cele comerciale și politice, cât și societatea civilă.

La nivel politic se pot dezvolta și implementa convenții  globale care să controleze acțiunile determinanților comerciali ai sănătății, să atragă atenția asupra influențelor comerciale nocive care pot să apară, dar să și ajute actorii comerciali să înțeleaga implicațiile pe care anumite decizii le pot avea, ajutându-i să dezvolte soluții care să nu fie dăunătoare.
Pe de altă parte, sectorul comercial ar trebui să adere la un regulament guvernamental puternic, bine pus în aplicare și bazat pe dovezi, cu accelerarea investițiilor etice. Activitatea acestora trebuie să fie deschisă și transparentă, cu schimbări sistemice în modelele curente de afacere. Medicii și alți profesioniști din sistemul sanitar trebuie să își poată folosi autoritatea pentru a influența acțiunile determinanților comerciali ai sănătății și să pună accentul pe importanța prevenirii bolilor, educând în primul rând populația. Cercetătorii ar putea să facă o prioritate din înțelegerea modului în care se pot efectua schimbări pozitive în sistem și să pună în evidență obstacolele care ar putea să împiedice aceste modificări, cu oferirea de soluții.

Citește și: