#CSANZ2019. Cazurile de infarct miocardic, mai frecvente în zonele cu acces crescut la restaurante tip fast-food

  • Health literacy



Zonele cu o densitate ridicată a restaurantelor fast food și care permit un acces facil la acest tip de servicii sunt asociate cu un număr crescut al cazurilor de infarct miocardic. La un număr de 100.000 de persoane, fiecărui astfel de restaurant îi pot corespunde patru cazuri de infarct.

Studiul care a condus la aceste date a fost prezentat în cadrul CSANZ (Annual Scientific Meeting of the Cardiac Society of Australia and New Zealand) din acest an. Acesta s-a concentrat strict pe influența pe care numărul fast food-urilor din diverse zone ale Australiei în are asupra incidenței afecțiunilor cardiace.

abonare

Lucrarea desfășurată pe o perioadă de 2 ani, 2011-2013, a inclus aproximativ 3.000 de participanți din Hunter Region internați în spital în urma unui infarct miocardic. Informațiile pe care s-a bazat studiul au inclus mediul de proveniență a fiecărui pacient.

În acest fel oamenii de știință au putut să analizeze modul în care existența, numărul și accesul facil la restaurantele fast food au avut un impact asupra sănătății acestora.

fast food incidenta infarct miocardic
Sursă imagine: unsplash.com

„Descoperirile au fost consistente atât în teritoriile rurale cât și în cele urbane ale New South Wales, chiar și după ajustarea parametrilor precum: vârsta, obezitatea, nivelul de lipide din sânge, nivelul tensiunii arteriale, fumatul și existența diabetului. Datele subliniază cât de importantă este alimentația dintr-un anumit mediu asupra sănătății” – afirmă Tarunpreet Saluja, University of Newcastle, Callaghan, Australia.

Conform unui studiu anterior, realizat în 2018, restaurantele de tip fast food ocupă locul 10 în topul celor mai utilizate servicii alimentare din Australia.

„Studiile anterioare au demonstrat că o valoare nutritivă scăzută, cantitatea mare de sare și grăsimile saturate din mâncarea servită la fast food sunt conectate cu afecțiuni cardiace, însă impactul unui acces facil la acest tip de restaurante nu a fost încă analizat” – continuă Saluja.

Conform unui studiu prezentat anul trecut la #ERSCongress, restaurantele fast food nu reprezintă un pericol numai pentru sănătatea cardiovasculară a persoanelor, ci și pentru bunăstarea sistemului respirator. După cum este prezentat și în acest articol, expunerea la mediul poluat din interiorul unui fast food este de 5 ori mai riscantă pentru sănătatea respiratorie a unui individ, comparativ cu expunerea la poluarea din aer.

„Acest studiu care documentează asocierea dintre fast food-uri și evenimentele cardiovasculare, independent de factorii de risc, este de o importanță semnificativă. În continuare va fi crucial să se determine dacă această asociere este independentă de factorii sociali determinanți ai bolilor, după cum bine se știe restaurantele de tip fast food fiind mai întâlnite în zonele dezavantajate” – concluzionează Prof. Tom Marwick, Președinte al Comitetului Programului Științific CSANZ 2019.

Citește și: