STUDIU: selectarea pacienților pe baza biomarkerului TMB și tratamentul cu combinația de imunoterapii ipilimumab-nivolumab determină creșterea supraviețuirii în cancerul pulmonar

  • Imuno-oncologiaRezultatele provenite în urma studiului de Fază III, CheckMate-227, care investighează prima linie de tratament a pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) cu o încărcătură ridicată de mutații tumorale (TMB – tumor mutation burden), demonstrează importanța TMB ca biomarker în imunoterapie, precum și o îmbunătățire a ratei de supraviețuire fără progresie în urma tratamentului cu nivolumab și ipilimumab.

„TMB s-a dovedit a fi un biomarker important în activitatea imunoterapiilor. Pentru prima dată, acest studiu de Fază 3 arată rate superioare de supraviețuire fără progresie cu un tratament de primă linie, într-o populație predefinită de pacienți NSCLC cu nivel ridicat de TMB” – explică Matthew D. Hellman, investigatorul studiului, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, SUA.

biosciencetechnology.com

Studiul CheckMate-227 a inclus peste 2.500 de pacienți cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC), cu histologii scuamoase și non-scuamoase, tratați cu o combinație de nivolumab (Opdivo) și ipilimumab (Yervoy) comparativ cu tratamentul chimioterapic standard. Pacienții prezentau o încărcătură mutațională a tumorii ridicată (TMB), ceea ce a condus la ipoteza că nivelul TMB este un biomarker mai important decât expresia PD-L1. În cazul pacienților cu tumori TMB, aproximativ 45% au exprimat niveluri foarte ridicate de TMB.

abonare

CheckMate-227 conține în total 2 părți – Partea 1a și Partea 1b, Partea 2. Descoperirile curente sunt bazate pe investigările efectuate în Partea 1 a studiului. Partea 1a examinează nivolumab, ipilimumab și monoterapia cu nivolumab în comparație cu chimioterapia în cazul pacienților ale căror tumori conțin expresia PD-L1, pe când Partea 1b se concentrează pe combinația de nivolumab și ipilimumab, precum și pe nivolumab și chimioterapie, în comparație cu chimioterapia, în cazul pacienților care nu prezintă această expresie PD-L1.

seekingalpha.com

Partea 1 a studiului a urmărit două obiective primare – rata totală de supraviețuire (OS – overall survival) în cazul pacienților cu tumori PD-L1 pozitive (cei înrolați în Partea 1a) și rata supraviețuirii fără progresie (PFS – progression free survival) în cazul pacienților cu nivel ridicat TMB, în ciuda prezenței expresiei PD-L1. Cel de-al doilea obiectiv a fost deja obținut, studiul conducând la rate superioare de supraviețuire fără progresie în cazul pacienților tratați cu combinația de nivolumab și ipilimumab, în comparație cu cei tratați cu chimioterapie.

„CheckMate-227 a arătat că TMB este un important și independent biomarker predictiv care poate identifica populații de pacienți din prima linie NSCLC, care ar putea beneficia de tratamentul cu nivolumab și ipilimumab” – continuă Matthew D. Hellman

Studiul este încă în desfășurare, iar Partea 2 urmărește investigarea combinației dintre nivolumab și chimioterapie comparativ cu simpla chimioterapie, având drept scop principal îmbunătățirea ratei totale de supraviețuire.

 

Despre încărcătura mutațională tumorală (TMB)

În timp, celulele cancerigene acumulează mutații care nu pot fi observate în celulele normale ale corpului. Încărcătura mutațională a tumorii, sau TMB, este un biomarker cantitativ care reflectă numărul total de mutații purtate de către celulele tumorale.

Celulele tumorale cu TMB mare au niveluri ridicate de neoantigeni, despre care se crede că ajută sistemul imun în recunoașterea tumorii, în creșterea sintezei de celule T, pentru lupta cu cancerul, precum și în răspunsul anti-tumoral. TMB este un tip de biomarker care poate ajuta în prezicerea posibilității ca un pacient să răspundă sau nu la imunoterapii.

Articole similare pot fi citite în secțiunea imuno-oncologie.