#ESMO17: Durvalumab triplează perioada de supraviețuire fără progresie pentru bolnavii de cancer pulmonar non-microcelular stadiul III

  • Imuno-oncologia



Imunoterapia cu durvalumab crește timpul de supraviețuire fără progresie al pacienților cu cancer pulmonar stadiul III, non-microcelular, care au beneficiat de chimioterapie și radioterapie.

  • 16,8 luni timp mediu de supraviețuire fără progresie
  • durată crescută de timp până la metastază și deces
  • efecte adverse ușor de gestionat

O treime dintre cazurile de cancer pulmonar fără celule mici (non-microcelular) sunt descoperite în stadiul III din cauza lipsei simptomelor. În acest punct, tratamentul standard cu chimioterapie pe bază de cisplatin și radioterapie oferă pacienților o durată medie de supraviețuire fără progresie de aproximativ 8 luni și doar 15% dintre pacienți supraviețuiesc 5 ani.

abonare
Celula canceroasă se folosește de legătura PD-L1 -> PD-1 pentru a împiedica răspunsul sistemului imunitar (stânga). Inhibitorii PD-L1 și PD-1 blochează această legătură și permit sistemului imunitar să distrugă celulele canceroase (dreapta). Sursă: cancer.gov

Durvalumab (Imfinzi) este un anticorp monoclonal care blochează acțiunea proteinei PD-L1, responsabilă pentru împiedicarea răspunsului imun al organismului împotriva celulelor canceroase. Acesta a fost aprobat de agenția americană Food And Drug Administration (FDA) pentru folosirea în imunoterapie oncologică.

În timpul studiului clinic PACIFIC, a fost testat efectul tratamentului cu durvalumab versus un placebo, în cazul pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici, stadiul III, inoperabil, care nu a progresat după tratamentul cu chimioterapie și radioterapie. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul congresului Societății Europene de Medicină Oncologică, #ESMO17.

„Există dovezi care arată că sinergia dintre radioterapie și imunoterapie, cum ar fi cea cu inhibitori PD-L1, poate crește rata de răspuns la tratament. Așadar, noi am cercetat impactul inhibitorilor PD-L1 după chimioterapia și radioterapia standard” – dr. Luis Paz-Ares, principalul autor al studiului.

Studiul clinic a inclus o cohortă de 713 pacienți, împărțiți în mod aleator în două grupuri, după formula 2:1. Pacienții au primit o doză de 10mg/kg de durvalumab, respectiv placebo, o dată la două săptămâni, timp de 12 luni. Testele au fost desfășurate în 235 de centre, din 26 de țări diferite, sub îndrumarea dr. Scott Antonia, de la Centrul Oncologic Moffitt.

O analiză efectuată la 14,5 luni de la începerea studiului a arătat că în cazul pacienților care au primit tratament cu durvalumab, perioada medie de supraviețuire fără progresie  a fost de 16,8 luni, față de 5,6 luni în cazul pacienților din grupul placebo. De asemenea, pacienții din grupul durvalumab au avut rezultate mai bune în ceea ce privește durata de timp până la metastazare și deces.

Numărul și gravitatea efectelor adverse au fost comparabile în rândul pacienților din cele două grupuri. 68% dintre pacienții tratați cu durvalumab au suferit reacții adverse, în comparație cu 53% dintre pacienții din grupul placebo. Cel mai grav efect advers a fost pneumonita severă, care a afectat 3,4% dintre pacienții tratați cu durvalumab și 2,6% dintre cei care au primit un placebo.

„Durvalumab este un tratament cu un profil de siguranță ușor de gestionat, care crește durata de supraviețuire fără progresie cu 11 luni”, explică dr. Paz-Ares. „Tratamentul cu inhibitori PD-L1, efectuat după chimioterapie și radioterapie, ar putea fi o nouă alternativă pentru pacienții cu cu cancer pulmonar fără celule mici, stadiul III, inoperabil. Este important să aflăm speranța totală de viață în urma unor analize pe termen mai îndelungat”.

Dr. Pilar Garrido, directorul Secțiunii de Tumori Toracice a Spitalului Universitar Ramón y Cajal (Madrid) a interpretat rezultatele studiului PACIFIC pentru congresul #ESMO17:

„Tratamentul cu durvalumab, aplicat pacienților care au terminat chimioterapia, a triplat timpul de supraviețuire fără progresie, în comparație cu placebo. Rezultatele sunt încurajatoare. Este important să subliniem faptul că profilul de toxicitate al durvalumab este acceptabil în acest caz. Este nevoie de mai multe studii pentru a determina durata optimă a imunoterapiei, cel mai bun moment pentru începerea acesteia, cel mai bun regim de chimioradioterapie cu care poate fi combinat și grupul de pacienți care ar beneficia cel mai mult de ea, pe baza biomarkerilor” – dr. Garrido.

Articole relevante:

Alectinib, beneficii pentru pacienții cu cancer pulmonar, cu metastaze cerebrale

Gefitinib, eficient și în cazul cancerului pulmonar fără celule mici, stadiul III

#ESMO17: Pembrolizumab, eficient în combinație cu pemetrexed și carboplatin, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos