#ESMO17: Pembrolizumab, eficient în combinație cu pemetrexed și carboplatin, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos

  • Imuno-oncologia



Terapia bazată pe combinația dintre Keytruda (pembrolizumab) și Pemetrexed cu Carboplatin (pem/carbo) aduce beneficii continue în cazul paciențiilor cu cancer non-microcelular (NSCLC), cu excepția celui scuamos, cu sau fără markerul PD-L1. Mai mult de jumătate din pacienți au răspuns la acest tip de tratament, observându-se o creștere considerabilă a ratei totale a supraviețuirii (PFS).

Cu ocazia Întâlnirii anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală, Merck a anunțat ultimele noutăți din studiul de fază 2 KEYNOTE-021. Datele arată avantajele adăugării pembrolizumab la terapia cu pem/carbo, precum și faptul că acest tratament poate reduce numărul deceselor până la jumătate.

abonare

„Cancerul de plămâni este unul dintre cele mai comune și mai devastante tipuri de cancer, iar aceste date adiționale confirmă faptul că pembrolizumab, în combinație cu pemetrexed și carboplatin, are potențialul de a genera un impact semnificativ în viața multor pacienți” – afirmă Dr. Roger Dansey, Merck Research Laboratories

Cohorta G a studiului de fază 2 KEYNOTE-021 a evaluat eficiența si profilul de siguranță al utilizării combinației pembrolizumab + pem/carbo, pe un număr de 123 de pacienți cu cancer NSCLC metastatic non-scuamos EGFR- și ALK- negativ. Cohorta a fost împărțită în două grupuri de studiu, astfel încât 60 de participanți în studiu au primit pembrolizumab și pem/carbo, iar 63 au primit numai tratamentul cu pemetrexed și carboplatin.

În primul grup, cel în care tratamentul conținea atât pembrolizumab, cât și pem/carbo, s-a observat o creștere cu 56,7% a ratei de răspuns la tratament (overall response rate ORR). Diferența față de cel de-al doilea grup este semnificativă, ORR-ul fiind numai de 31,7%. De asemenea, pacienții din primul braț de studiu au avut o reducere a riscului de progresie a bolii sau deces cu 46% mai mare decât în cazul celui de-al doilea braț. Mai mult, după 12 și 18 luni, PFS-ul s-a dovedit a fi de 57% și 52% în primul grup, și de 37% și 29% în al doilea grup.

Datele privind profilul de siguranță al folosirii combinației pembrolizumab + pem/carbo au consolidat rezultatele analizelor anterioare. Efectele adverse de grad 3-5 în cazul tratamentului s-au întâlnit la 41% din numărul pacienților din primul grup de studiu. Cele mai întâlnite efecte adverse au fost: hipotiroidism (14%), hipertiroidism (8%), pneumonie(7%) și toxicitate severă a pielii (2%). De asemenea, în cazul tratamentului cu pembrolizumab și pem/carbo s-a înregistrat un deces, iar în cazul tratamentului numai cu pem/cardo s-au constatat două decese.

„Beneficiul constant al combinației pembrolizumab + pem/carbo, în privința ratei de răspuns total și a supraviețuirii fără progresie a bolii, consolidează importanța acestei terapii combinate în tratamentul pacienților cu cancer non-microcelular, cu excepția celui scuamos, cu sau fără prezența markerului PD-L1” – Dr. Hossein Borghaei,  Fox Chase Cancer Center

În momentul de față, Merck promovează numeroase studii legate de NSCLC cu Keytruda utilizată fie în monoterapii, fie în combinație cu alte medicamente. Utilizarea pembrolizumabului în diverse tratamente a fost prezentată și în cadrul ASCO 2017.

Alte articole relevante:

Comisia Europeană a aprobat utilizarea Keytruda în tratamentul pacienților cu limfom Hodgkin.

Pembrolizumab va fi valabil și în România, drept tratament de linia I și II pentru pacienților cu cancer pulmonar avansat.