#ASCO2017: Durvalumab, date clinice în tratarea cancerului pulmonar fără celule mici și a cancerului de vezică

  • Imuno-oncologia



Conform studiului 1108 de fază I/II, durvalumab (Imfinzi) poate fi utilizat ca monoterapie sau în combinație cu alte medicamente în tratarea pacienților cu tumori avansate ale cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC) și ale cancerului de vezică. Acest studiu a fost prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (#ASCO2017).

Datele privind carcinomul urotelial metastazat (mUC) sau local avansat au propulsat aprobarea durvalumab de către FDA (Food and Drugs Administration) pentru tratamentul pacienților la care boala a avansat în timpul sau după încheierea chimioterapiei cu platină ori cei a căror boală a avansat în decurs de 12 luni de primire a chimioterapiei cu platină, înainte sau după intervenția chirurgicală.

abonare
Evoluția cancerului de vezică metastazat

Este de specificat că nu există contraindicații pentru administrarea durvalumab. Se recomandă totuși monitorizarea pacienților pentru semne și simptome clinice ale pneumoniei, hepatitei, enterocolitei sau diareei, endocrinopatiilor, nefritelor, dermatitelor sau altor reacții adverse ale sistemului imunitar și infecții.

Durvalumab este indicat pentru tratarea pacienților cu tumoră local avansată sau carcinom urotelial metastazat la care s-a observat:

  • progresia bolii în timpul sau după încheierea chimioterapiei cu platină
  • progresia bolii în timpul celor 12 luni ale tratamentului neoadjuvant sau adjuvant cu chimioterapie cu platină

Imfinzi (durvalumab, cunoscut anteorior ca MEDI4736) este un anticorp monoclonal direcționat asupra PD-L1 (proteina codificată de către gena CD274), care blochează interacțiunea PD-L1 cu PD-1 și CD80.

Anticorpul monoclonal este de asemenea testat ca tratament de primă linie pentru cancerul de vezică metastazat sau neoperabil. Studiul de fază III DANUBE testează utilizarea durvalumab în combinație cu tremelimumab, un inhibitor care țintește CTLA-4 (limfocita citotoxică T asociată proteinei 4).

Mecanismul de acțiune al inhibitorilor: celulele T depind de proprietatea CTLA-4, PD-1 și PD-L1 de a induce imunosupresiunea. Ipilimumab și tremelimumab sunt anticorpi monoclonali care inhibă CTLA-4, în timp ce nivolumab, pembrolizumab, atezolizumab și durvalumab inhibă PD-1 și PD-L1.

Despre Studiul 1108:

Rezultatele studiului au arătat o rată a răspunsului la tratament de 20,4%, calculată pe un număr de 103 pacienți eligibili pentru evaluare. La momentul evaluării, mediana de supraviețuire a fost de 14,1 luni.

„Răspunsul de durată observat în setul de date al Studiului 1108 confirmă eficacitatea pe care am estimat-o în administrarea durvalumab pentru pacienții cu cancer de vezică în stadiu avansat”, a declarat David Berman, vice-președintele MedImmune.

Durvalumab cu concentrația de 10mg/kg a fost administrat intravenos la fiecare două săptămâni, pe durata a 12 luni. A demonstrat astfel un profil de siguranță în rândul tuturor pacienților. Cele mai comune efecte adverse, raportate la 5% dintre pacienți au fost oboseală (19,4%), apetit scăzut (9,4%), diaree (8,4%), erupții (7,3%) și greață (6.8%). Efecte adverse de gradul 3 sau 4 au fost semnalate la 6,8% dintre pacienți, iar 3 dintre pacienți au abandonat tratamentul din cauza efectelor adverse.

De asemenea, testarea durvalumab în combinație cu tremelimumab pentru tratarea cancerului de vezică metastazat și neoperabil este încă în curs în cadrul studiului de fază III DANUBE, care a înrolat primul pacient în anul 2015. Studii clinice adiționale testează eficacitatea durvalumab ca monoterapie sau în combinație cu tremelimuab în cancerul pulmonar fără celule mici, carcinomului cu celule scuamoase al gâtului sau capului, cancer de vezică, gastric, pancreatic, carcinom hepatocelular și cancere ale sângelui.

Sursa foto: Dovepress.comUrotoday.com