STUDIU: Semaglutida, mai eficientă decât terapiile standard în combaterea diabetului de tip II

  • Acces la inovațieSemaglutida este mai eficientă decât tratamentele standard în reducerea nivelului de hemoglobină glicată (HbA1c) și a masei corporale în rândul pacienților adulți cu diabet de tip II, potrivit rezultatelor studiilor SUSTAIN 1-5.

Informații cheie:

abonare
  • îmbunătățire majoră în ceea ce privește atât nivelul de HbA1c, cât și masa corporală în rândul pacienților tratați cu semaglutidă
  • semaglutida a avut efecte adverse comparabile sau mai reduse
  • doza de 1,0 mg de semaglutidă a obținut rezultate semnificativ mai bune decât cea de 0,5 mg

O analiză post-hoc a studiilor clinice SUSTAIN 1-5 a arătat superioritatea tratamentului cu semaglutidă, administrată odată pe săptămână, în comparație cu tratamentele standard folosite la ora actuală (sitagliptin, insulină glargin U100 și exenatida cu eliberare prelungită) pentru tratarea diabetului de tip II. De asemenea, au fost comparate efectele semaglutidei în doze de 0,5 mg și 1,0 mg.

„Medic fiind, uneori este foarte greu să-mi ajut pacienții cu diabet de tip II să reducă nivelul glicemiei și masa corporală”, mărturisește dr. Helena Rodbard, cercetător în cadrul studiului SUSTAIN 5. „Rezultatele tratamentului cu semaglutidă sunt încurajatoare. Avem nevoie de mai multe strategii de tratament care să nu ajute să depășim acest obstacol”.

Rezultatele studiilor SUSTAIN 1-5

Analizele au arătat o îmbunătățire majoră în ceea ce privește atât nivelul de HbA1c, cât și masa corporală în rândul pacienților tratați cu semaglutidă, administrată odată pe săptămână. De asemenea, doza de 1,0 mg a obținut rezultate semnificativ mai bune decât cea de 0,5 mg.

Tratamentul cu semaglutidă a fost tolerat de pacienți, iar numărul de efectele adverse observate de-a lungul celor 5 studii a fost comparabil sau mai redus decât al terapiilor standard.

Semaglutida este un analog pentru GLP-1 care stimulează secreția de insulină și reduce secreția de glucagon, scăzând apetitul și consumul de alimente. Semaglutida cu administrare săptămânală este în acest moment analizată de 7 agenții de reglementare, printre care Food and Drug Administration (FDA), European Medicines Agency (EMA) și Japanese Pharmaceuticals and Medical Devices Agency (PMDA).

Articole relevante:

Monitorizarea continuă a glicemiei poate face diferența între viață și moarte în cazul pacienților cu diabet zaharat

Atingerea greutății normale înainte de vârsta de 18 ani reduce riscul apariției diabetului tip 2 la bărbați

Praluent: primele rezultate pozitive din studii la persoanele cu diabet zaharat și hipercolesterolemie