STUDIU. La baza unor servicii medicale digitale eficiente stă încrederea utilizatorilor

  • Medicina digitală



Pentru a fi adoptate, a funcționa eficient și a conduce la rezultate pozitive dorite, serviciile digitale de sănătate depind foarte mult de încrederea utilizatorilor și profesioniștilor din domeniul medical în ele. O analiză care a evaluat 49 de studii efectuate în perioada 2010-2023, a putut identifica factorii care influențează încrederea consumatorilor în instrumentele digitale destinate sănătății.

În contextul medicinei digitale, conceptul de „încredere” este unul complex, dificil de cuantificat și, încă, incomplet definit. Convingerile, atitudinile și percepțiile individuale vizavi de utilizarea instrumentelor digiale în sănătate, au un impact direct asupra comportamentului consumatorului și inclusiv asupra eficacității serviciului medical. Studiul, publicat în npj Digital Medicine, reprezintă un pas important spre dezvoltarea unui cadru sau a unui sistem de cuantificare a încrederii în astfel de tehnologii.

abonare

Analiza a inclus un total de 26.165 de participanți și a abordat tematica încrederii atât din punctul de vedere al pacienților care le utilizează, cât și din perspectiva profesioniștilor din domeniul medical.

Încredere utilizatori dispozitive medicale digitale
Factorii de influență și rezultatele asociate încrederii pacienților și specialiștilor din domeniul medical în serviciile digitale de sănătate. Sursă: nature.com

Printre principalii factori care joacă un rol important în consolidarea încrederii din perspectiva pacienților, au fost identificați – nivelul de educație, gradul de alfabetizare digitală (digital literacy), venitul și experiența anterioară cu servicii sau dispozitive asemănătoare. Mai mult decât atât, cercetarea subliniază faptul că nivelul de încredere poate varia și în funcție de diferențele culturale și geografice.

În același timp, și caracteristicile serviciilor medicale digitale în sine influențează puternic încrederea utilizatorilor. Calitatea serviciilor, acuratețea datelor cu care lucrează, siguranța manipulării și păstrării datelor cu caracter personal joacă un rol important în consolidarea încrederii, conform analizei. Nivelul de interacțiune umană, precum și satisfacția personală în urma utilizării unui serviciu de acest tip reprezintă de asemenea elemente cheie care definesc încrederea consumatorului într-un serviciu sau dispozitiv medical digital.

În ceea ce privește perspectiva specialiștilor din domeniul medical, încrederea acestora se bazează în mare parte pe capacitatea sistemului digital de a performa corespunzător și de a optimiza serviciile medicale obișnuite.

„Dacă oamenii nu au încredere în soluțiile digitale pentru sănătate, nu le vor folosi. Încrederea este inerent dificil de definit și măsurat, însă este elementul principal pentru a eficientiza astfel de servicii medicale și a le folosi pe scară largă. Consolidarea încrederii poate ajuta mai mulți oameni să folosească aceste tehnologii pe termen lung, conducând la rezultate mai bune și făcând medicina digitală mai sustenabilă” – afirmă Dr. Soraia de Camargo Catapan, UQ’s Center for Online Health.

Printre tehnologiile medicale luate în considerare în această analiză se numără: dosarele medicale electronice, servicii de telemedicină și telemonitorizare, dispozitive wearable, senzori, aplicații de realitate virtuală, diverse aplicații mobile pentru sănătate și algoritmi de inteligență artificială cu aplicații în medicină.

Citește și: