#ESCCongress. Diabet și boli coronariene: SMS-urile care ajută la scăderea glicemiei și la evitarea complicațiilor bolii

  • Health literacyStudiul randomizat CHAT-DM prezentat la Congresul Mondial de Cardiologie 2019 arată beneficii în rândul pacienților care suferă de diabet și boli coronariene și care utilizează un program de mesagerie text. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Circulation.

„Efectul acestui studiu este semnificativ statistic, dar are și  potențial de a fi relevant din punct de vedere clinic prin reducerea riscului de complicații diabetice și deces”, anunță autorul studiului, dr. Xiqian Huo de la Spitalul Fuwai din Beijing.

Studiul a inclus 500 de pacienți din 34 de clinici din China, pe o perioadă de șase luni. Pacienții au fost repartizați aleator în două grupuri: grupul de intervenție, în care pacienții primeau șase mesaje text pe săptămână la ore aleatorii ale zilei, de la un sistem automat creat de cercetători, și grupul de control în care pacienții primeau doar două mesaje text pe lună.

abonare

La finalul celor șase luni s-a constat că hemoglobina glicată în sânge (HbA1c) a fost semnificativ mai scăzută în grupul de intervenție comparativ cu celălalt grup implicat în studiu (6,7% față de 7,2%). În medie, HbA1c a scăzut cu 0,2% în grupul de intervenție și a crescut cu 0,1% în grupul de control, iar în urma ajustărilor făcute s-a concluzionat o diferență de 0,3% între grupuri. Pentru reducerea complicațiilor diabetului, ținta HbA1c este sub 7%. În mod semnificativ, mai mulți participanți din grupul de intervenție (69,3%) au atins ținta comparativ cu grupul de control (52,6%).

În schimb, nu au existat diferențe între grupuri în privința indicelui de masă corporală, tensiunii arteriale sistolice, LDL-colesterolului și activității fizice auto-raportate.

„Acest studiu are implicații importante asupra sănătății publice, deoarece pacienții cu boli coronariene și diabet sunt cu risc ridicat de complicații legate de diabet și deces; atingerea controlului glicemic este un pilon central al îngrijirii de înaltă calitate”, a concluzionat dr. Huo.

Subiectele mesajelor au inclus diabetul și bolile coronariene, monitorizarea și controlul glicemiei, controlul tensiunii arteriale, respectarea medicației prescrise, activitatea fizică și recomandările privind dieta echilibrată. În urma diferitelor analize ale formulărilor, s-a concluzionat că oamenii preferă să primească mesaje motivaționale, care conțin cuvinte tradiționale, decât texte cu foarte multe informații.

„Sfaturile pentru stilul de viață, cum ar fi controlul dietetic strict, ar fi putut contribui la îmbunătățiri glicemice, împreună cu memento-uri pentru a monitoriza glicemia în mod regulat. Mesajele au fost concepute pentru a oferi informații și motivație și pentru a ajuta pacienții să își stabilească obiective și să gestioneze stresul” , a explicat dr. Huo.

Acestea sunt câteva exemple de mesaje trimise grupului de intervenție:

  • Diabetul nu este îngrozitor și există multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția unor probleme, cum ar fi monitorizarea glicemiei, urmărirea dietei, menținerea în formă și respectarea tratamentului.
  •  Încercați mersul rapid – un mod de exercițiu convenabil, sigur și rentabil! Este bine pentru inima ta și va ajuta la controlul glicemiei.

În paralel, celălat grup primea următoarele mesaje:

  •  Vă mulțumim pentru participarea la studiul nostru!
  •  Apreciem participarea dumneavoastră la acest studiu. Vă rugăm să ne informați când schimbați numărul de telefon.

Studiul a fost posibil ca urmare a folosirii pe scară largă a telefoanelor mobile, fiecare pacient având un astfel de dispizitiv pe care îl utilizează zilnic.

Diabetul și bolile coronoriale sunt des întălnite și de aceea pacienții trebuie să fie monitozitați cu atenție
sursa foto: pixabay.com

Citește și: