Sound Of Vision – sistemul de asistență bimodală pentru nevăzători

  • Medicina digitală



Un subiect prezentat în cadrul Conferinței de Medicină Personalizată a fost Sound Of Vision, un prototip funcțional de dispozitiv portabil care vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități de vedere, astfel încât aceștia pot să perceapă și să se deplaseze eficient și sigur în mediul înconjurător.

Pentru a-și demonstra eficiența și rezultatele pozitive, prototipul a fost validat prin teste cu 45 de nevăzători. După aproximativ 1-2 săptămâni, majoritatea pacienților se pot folosi de acest dispozitiv cu performanțe asemănătoare ca cele ale bastonului alb (care necesită până la 6 luni pentru un nivel optim de utilizare).

abonare

“Cronologia dezvoltării acestui proiect a început în 2012 cu apariția și conturarea acestei idei, la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare. În 2013 și 2014 am căutat finanțări atât în România, cât și în UE. În România proiectul nu a fost considerat suficient din bun.  Din fericire UE a avut altă parere. În 2015-2017 rezultatul proiectului HORIZON a fost uimitor. Anul acesta proiectul a fost clasat pe locul 10 și ulterior, în urma unui vot online, pe locul 3- printre proiectele cu impact social. Pe viitor dorim să căutam finanțare pentru realizarea unui sistem comercial”, a declarant Prof. Dr. Ing. Alin Moldoveanu, Prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare, UPB

Inovația în acest dispozitiv este adusă de faptul că Sound of Vision permite pacientului să își folosească ambele mâini, are o distanță de detecție de 5m, detectează obstacolele la înălțimea cap-torso, emite alerte  de apropiere față de diferite obstacole, putând astfel selecta obiecte de interes (uși, scări, texte ce trebuiesc citite, semne de circulație).

La finalul proiectului, sistemul produs combină o gamă largă de arii interdisciplinare, fiind o soluție integrată ce include hardware, software și proceduri de antrenament.

Din punct de vedere hardware, sistemul conține o cască/bentiță cu camere 3D (atât camere în spectru vizibil-pentru scene outdoor, dar și camere de adâncime în IR-pentru scene indoor), IMU (instrument de măsurare a forței inerțiale) și căști, o centură haptică ce cuprinde 6×10 motoare cu vibrații, o unitate de calcul și o telecomandă.

Software-ul preia informația de la camerele 3D, care scaneză în permanență mediul înconjurător și obțin un model 3D. Acest model este prelucrat cu niște algoritmi ComputerVision în timp real. În consecință sistemul știe în permanență ce obiecte se găsesc în jurul nevăzătorului. Rata de actualizare este de 15-20 de ori pe secundă. În cele din urmă, pentru fiecare obiect se generează o reprezentare sub forma unor stimuli audio  (prin sunete generate artificial care vin din direcția obiectului) și haptici (vibrații pe centură plasată pe abdomen). Această redare este bimodală.

Sound of Vision – prototip
Sursă foto: www.upb.ro

„Ideea de bază a proiectul este aceea de a creea un simț artificial, dar în același timp foarte natural”, a declarat Alin Moldoveanu

Pentru realizarea produsului final, cei implicați în acest proiect vor avea în vederea miniaturizarea dispozitivului, realizarea unei centuri elastice, astfel încât să fie purtată pe sub haine, creșterea fiabilității, perfecționarea funcțiilor etc.

Procedurile permanente de antrenament se realizează gradual. Acestea vin în ajutorul utilizatorului pentru stăpânirea funcțiilor sistemului.

Pe viitor se dorește realizarea unui produs finit, comercial, cu un preț accesibil pentru o gamă largă de nevăzători, deoarece acest dispozitiv are un potențial imens pentru îmbunătățirea vieții acestui grup de pacienți.

Citește și: