INFOGRAFIC. Ce spun statisticile despre fibroza pulmonară idiopatică – o boală subdiagnosticată
Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală cronică, rară, ireversibilă, fatală. FPI apare printr-un proces de remodelare a țesutului pulmonar de cauză necunoscută, afectând la nivel global 3 milioane de oameni. Plămânul fibrozat este rigid și nu se mai poate destinde în mod fiziologic în timpul mișcărilor respiratorii. 

În Europa, numărul bolnavilor de fibroză pulmonară idiopatică este de 80.000-110.000. Estimativ, în fiecare an se înregistrează în întreaga lume între 30.000 și 35.000 de noi cazuri. O persoană cu FPI supraviețuiește în medie 1-2 ani din momentul diagnosticării, iar din păcate încă nu există un tratament pentru această boală.

abonare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală imprevizibilă, invalidantă și subdiagnosticată.

Imprevizibilitatea constă în faptul că aceasta are modalități diferite de progresie, astfel încât în cazul unor pacienți simptomele se pot deteriora mai lent sau mai rapid (caz în care este vorba despre o exacerbare acută a bolii). Mai mult de 61% dintre pacienți sunt îngrijorați că ar putea avea o astfel de formă a FPI.

Cu toate că prezintă simptome specifice, și anume ralurile crepitante caracteristice de tip velcro, aproximativ 50% dintre pacienți sunt diagnosticați greșit. Mai mult decât atât, foarte puțini bolnavi (<5%) sunt eligibili pentru un transplant pulmonar, motiv pentru care durata de viață de la debutul simptomelor este atât de mică.

Diagnosticarea corespunzătoare este vitală, mai ales că mai mult de 80% dintre pacienții cu FPI prezintă raluri crepitante de tip velcro la auscultația pulmonară. Mai multe informații despre modul în care se aud și recunoașterea sunetelor specifice fibrozei pulmonare se pot găsi accesând următorul link.

Alte articole care descriu în amănunt fibroza pulmonară idiopatică, modul în care arată, funcționează și se aud plămânii precum și felurile în care calitatea vieții pacienților cu FPI poate fi influențată, se găsesc mai jos:

Fibroza pulmonară idiopatică: o boală mai puțin cunoscută, dar cu o mortalitate mai mare decât multe forme de cancer

Lecția de medicină: cum arată, cum funcționează și cum se aud plămânii tăi?

Cum poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică