Stimularea electrică transcraniană – posibil tratament adjuvant pentru depresia bipolară

  • Acces la inovație



Primul studiu pe efectele stimulării electrice transcraniene (tDCS) asupra depresiei bipolare a arătat că procedura este eficientă, sigură și bine tolerată de pacienți ca tratament adjuvant împotriva afecțiunii.

Potrivit prof. dr. Andre R. Brunoni, de la Universitatea din São Paulo, tratamentele farmacologice și psihologice disponibile în acest moment au doar efecte modeste asupra pacienților cu depresie bipolară, iar efectele lor secundare cauzează de multe ori întreruperea tratamentului. În acest context, prof. Brunoni s-a implicat în studiul BETTER (Bipolar Depression Electrical Treatment Trial), în căutarea unor tratamente alternative pentru depresia bipolară.

abonare

Studiul randomizat BETTER a testat stimularea electrică transcraniană, împotriva unei proceduri placebo, pentru a vedea dacă există efecte benefice în rândul pacienților care sufereau de depresie bipolară. În studiu au fost incluse 59 de persoane diagnosticate cu tulburări bipolare de tip I sau II și episoade majore de depresie. Toți pacienții se aflau sub tratament farmacologic pe durata studiului. Pacienții au fost supuși la 12 ședințe reale sau placebo de tDCS a câte 30 de minute fiecare, pe durata a 6 săptămâni.

Rezultatele studiului au arătat că grupul care a beneficiat de tDCS a răspuns mai bine la tratament și a a suferit mai puțin de pe urma depresiei decât grupul placebo. Cu toate acestea, nu s-a observat o diferență semnificativă în rata de remisie a celor două populații de pacienți.

„Rezultatele studiului BETTER cu privire la efectele tDCS asupra pacienților cu depresie bipolară sunt similare cu cele obținute din studiile pe depresie unipolară. Profilul de siguranță bun și costul redus al aparaturii fac această abordare și mai atractivă”, a declarat prof. Brunoni pentru Medscape Medical News.

Totuși, specialiști precum dr. Alan Manevitz, psihiatru la Spitalul Lenox Hill (New York) recomandă folosirea unui alt tratament alternativ, stimularea magnetică transcraniană (TMS), tratament deja aprobat de agenția americană Food and Drug Administration.

„tDCS a avut rezultate similare cu cele observate în cazul stimulării magnetice transcraniene”. Cu toate acestea, TMS este un tratament care și-a dovedit eficiența și a fost aprobat de FDA, pe când tDCS este încă o procedură nouă” – dr. Alan Manevitz

Este important de reținut că pacienții incluși în studiu se aflau sub tratament cu antidepresive și medicamente stabilizatoare de dispoziție de aproximativ 4 săptămâni. Dr. Manevitz atrage atenția că rezultatele pozitive ale studiului ar putea fi puse pe seama creșterii efectului medicamentelor farmacologice odată cu creșterea timpului.

Alte articole relevante:

Inovațiile care au schimbat perspectiva tratamentului în bolile neurologice

Studiu InoMed-IMAS despre percepția românilor asupra bolilor mintale

Ce legătură este între flora intestinală și sănătatea mintală? Depresia ar putea fi tratată cu probiotice

STUDIU. Dieta vegetariană, asociată cu un risc mai crescut de depresie la bărbați