Un studiu recent publicat în Cardiovascular Research evidențiază legătura dintre o alimentație săracă în fibre și bogată în carne roșie sau procesată și un risc crescut de dezvoltare a plăcilor de aterom în arterele coronariene. Cercetarea a inclus 24.079 de adulți cu vârste între 50 și 64 de ani din Suedia, fără antecedente de boli cardiovasculare. Utilizând angiografia coronariană prin tomografie computerizată (CCTA), cercetătorii au evaluat prezența și severitatea plăcilor aterosclerotice din arterele inimii și au descoperit o frecvență mai mare a plăcilor coronariene cu risc crescut la persoanele care urmau diete proinflamatorii. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, în Europa peste 60 de milioane de persoane trăind cu astfel de afecțiuni.
Pentru a analiza obiceiurile alimentare ale participanților, cercetătorii au calculat un indice alimentar (DI- dietary index), care reflectă calitatea dietei în funcție de consumul de alimente cu efecte antiinflamatorii, în special cele de origine vegetală, și de un aport redus de carne roșie sau procesată, băuturi zaharoase și alte produse asociate cu inflamația. Persoanele care urmat o dietă nesănătoasă (indice DI scăzut), prezentau o prevalență a plăcilor coronariene de 44.3%, comparativ cu 36.3% în rândul celor cu alimentația sănătoasă (indice DI ridicat). Totodată, în cazul lor au fost mai frecvent întâlnite îngustări semnificative ale arterelor (stenoze ≥50%) și plăci necalcifiate cu risc crescut, asociate cu evenimente cardiace majore.
Studiul a arătat că această legătură este parțial explicată de factori metabolici, precum circumferința taliei, nivelul trigliceridelor și hipertensiunea arterială, care pot acționa ca mediatori ai efectelor negative ale alimentației asupra sănătății cardiovasculare. Ajustarea analizelor în funcție de acești factori a atenuat relația dintre indicele alimentar scăzut și plăcile cu risc crescut, subliniind rolul important al obezității abdominale și dezechilibrelor metabolice în dezvoltarea aterosclerozei coronariene.
Este pentru prima dată când un studiu de această amploare, realizat la nivel populațional, reușește să asocieze în mod direct imagistica detaliată a arterelor coronare cu profilul alimentar al participanților. Rezultatele vin în sprijinul ghidurilor nutriționale actuale, care recomandă o alimentație bogată în fibre, legume, fructe, cereale integrale și grăsimi benefice, și reducerea consumului de carne roșie, alimente procesate și băuturi zaharoase, ca măsuri esențiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Citește și:
- Tipul plăcilor de aterom, influențat de factorii genetici. Riscul cardiovascular ar putea fi evaluat prin secvențierea ARN
- Estimarea riscului cardiovascular devine mai precisă prin includerea lipoproteinei(a): rezultate dintr-un nou studiu American Heart Association
- Femeile în postmenopauză, risc dublu de evenimente cardiovasculare majore, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă