Femeile în postmenopauză, risc dublu de evenimente cardiovasculare majore, comparativ cu bărbații de aceeași vârstă

  • Cardiologie



Femeile aflate în perioada postmenopauză au un risc semnificativ mai ridicat de infarct miocardic (IM), precum și niveluri mai ridicate ale plăcilor de aterom (care constituie ateroscleroza), decât bărbații de vârstă similară. Concluzia aparține unui studiu prezentat în cadrul EACVI 2023 și publicat în European Heart Journal.

Studiul a evaluat capacitatea prognostică a plăcilor de aterom și cum variază aceasta între femei și bărbați la vârste diferite. Rezultatele pot fi extrem de informative pentru managmentul terapeutic, deoarece gradul plăcilor aterosclerotice este unul dintre factorii principali în luarea deciziei privind intensitatea terapiei preventive. După menopauză, femeile ar putea avea nevoie de o doză mai mare de statine sau de adăugarea unui alt medicament hipolipemiant. Descoperirile studiului se aliniază și cu recentele recomandări ale Asociației Americane a Inimii, care subliniază importanța factorilor biologici specifici sexului și istoricul medical în evaluarea riscului cardiovascular la femei.

abonare
ateroscleroza mecanism ischemia cardiovasculara
Ilustrație a mecanismului de ischemie – colesterolul în exces contribuie la formarea plăcilor de aterom, depuse pe partea internă a peretelui arterial. Astfel, diametrul vaselor scade iar fluxul sangvin este limitat, rezultând ischemia în țesuturile deservite de acele vase (cel mai frecvent, miocard sau creier). Adaptat după US National Library of Medicine

Ateroscleroza presupune îngustarea arterelor din cauza depozitelor de grăsime și colesterol, care poartă numele de plăci de aterom. În general, femeile dezvoltă ateroscleroză mai târziu în viață decât bărbații, iar IM apare și mai târziu, în parte din cauza efectului protector al estrogenului.

Studiul a inclus 24.950 de pacienți (11 mii de femei și 13 mii de bărbați), cărora le fusese recomandată efectuarea unei angiografii coronariene computerizate cu tomografie (Angiocoronarografie CT – CCTA), fiind înscriși în registrul CONFIRM, care conține datele de la persoane din șase țări din America de Nord, Europa și Asia. CCTA generează imagini 3D ale arterelor inimii.

Vârsta medie a femeilor a fost cu 3 ani peste cea a bărbaților – 58 vs. 55 de ani, cu toții fiind urmăriți aproximativ 4 ani. Rezultatele au indicat o întârziere de aproximativ 12 ani în debutul aterosclerozei coronariene la femei, ceea ce este în concordanță cu observațiile anterioare.

Însă la femeile aflate în postmenopauză (cu vârsta de 55 de ani și peste), riscul de evenimente cardiovasculare adverse majore a fost mai mare decât la bărbați (mai mult decât dublu), iar pentru anumite grupe de risc, de aproape 6 ori mai mare, ceea ce indică nevoia de intervenții precoce personalizate după instalarea menopauzei.

Studiul susține, de asemenea, importanța utilizării CCTA pentru determinarea riscului și informarea managementului terapeutic.

Citește și: