#EAS24. Hiperlipidemia mixtă, tratată cu o terapie ARN: zodasiran scade valoarea trigliceridelor cu până la 60%

  • Medicina personalizatăZodasiran este un nou medicament bazat pe ARN care a demonstrat un potențial semnificativ în reducerea nivelurilor de trigliceride și lipoproteine la pacienții cu hiperlipidemie mixtă care sunt deja sub tratament cu statine. Rezultatele studiului de fază 2, ARCHES-2, sugerează că zodasiran ar putea juca un rol important în tratamentul aterosclerozei. Studiul a fost publicat în NEJM și prezentat la Congresul Anual al Societății Europene de Ateroscleroză (EAS2024).

Medicamentul face parte din categoria terapiilor pe bază de ARN de interferență mic (siRNA) țintit către hepatocite, conceput pentru a reduce expresia genei ANGPTL3. Această genă reglează metabolismul prin inhibarea lipazelor lipoproteice și endoteliale. Variantele cu pierdere de funcție ale ANGPTL3 sunt cunoscute pentru creșterea activității lipazei, ducând la reducerea nivelurilor de lipide și a riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice.

abonare

Hiperlipidemia mixtă este o tulburare caracterizată prin niveluri ridicate de colesterol LDL, trigliceride și, adesea, niveluri scăzute de colesterol HDL, crescând semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Cauzele includ factori genetici, obiceiuri alimentare, obezitate, stil de viață sedentar, tulburări metabolice, fumatul și consumul de alcool. Deși statinele sunt o componentă esențială a tratamentului pentru scăderea colesterolului LDL, valorile acestuia pot rămâne crescute la anumite persoane care continuă să prezinte un risc ridicat pentru boala cardiovasculară aterosclerotică.

„Reducerea lipidelor și lipoproteinelor serice și profilul favorabil de siguranță observate în ARCHES-2 susțin potențialul zodasiranului de a trata boala cardiovasculară aterosclerotică reziduală la pacienții cu trigliceride crescute”, a declarat, pentru Medscape, Dr. Robert S. Rosenson, autor al studiului, de la Mount Sinai Health System din New York City.

Studiul de fază 2b ARCHES-2 a inclus pacienți cu hiperlipidemie mixtă, niveluri de trigliceride de 150-499 mg/dL și un nivel de colesterol LDL de cel puțin 70 mg/dL, fie un nivel de colesterol HDL de cel puțin 100 mg/dL. Toți participanții urmau o terapie cu statine.

Participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi zodasiran în doze de 50 mg, 100 mg sau 200 mg sau placebo. Injecțiile au fost administrate la momentul inițial și la săptămâna 12, obiectivul principal fiind modificarea procentuală a nivelurilor de trigliceride de la momentul inițial până la săptămâna 24.

S-au obținut reduceri substanțiale și durabile ale nivelurilor ANGPTL3 de la momentul inițial în toate dozele de zodasiran comparativ cu placebo la 24 de săptămâni:

  • Reducere de 54% cu doza de 50 mg
  • Reducere de 70% cu doza de 100 mg
  • Reducere de 74% cu doza de 200 mg

Aceste reduceri au fost în mare măsură menținute la 36 de săptămâni și au fost însoțite de scăderi semnificative ale trigliceridelor:

  • Reducere de 51% cu doza de 50 mg
  • Reducere de 57% cu doza de 100 mg
  • Reducere de 63% cu doza de 200 mg

Studiul a urmărit și ameliorarea steatozei hepatice la pacienții tratați cu zodasiran. Dintre cei 61 de pacienți cu steatoză hepatică mai mare de 8% la momentul inițial, scăderea mediană a grăsimii hepatice în raport cu placebo la săptămâna 24 a fost:

  • 10% cu doza de 50 mg
  • 16% cu doza de 100 mg
  • 27% cu doza de 200 mg

Profilul de siguranță al zodasiranului a fost favorabil, fără modificări ale concentrațiilor de trombocite și cu modificări minime ale nivelurilor de A1c raportate. Incidența evenimentelor adverse grave a fost scăzută și comparabilă cu grupul placebo, fără evenimente adverse grave atribuite medicamentului. Toate evenimentele adverse asociate tratamentului au fost gestionabile.

ARni
Image by kjpargeter on Freepik

Rezultatele promițătoare din studiul ARCHES-2 susțin dezvoltarea ulterioară a zodasiranului în programele de fază 3, inclusiv un studiu privind rezultatele cardiovasculare.

Studiul anterior de fază 2 GATEWAY a arătat, de asemenea, că zodasiran a redus semnificativ nivelurile de colesterol LDL la pacienții cu hipercolesterolemie familială homozigotă, demonstrând potențialul în tratarea diferitelor tulburări lipidice.

Citește și