STUDIU. Un nou tip de tratament pentru ateroscleroză: zerlasiran scade cu până la 90% lipoproteina (a) după 8 luni

  • Medicina personalizată



Zerlasiran, un tratament bazat pe ARN, scade valorile lipoproteinei (a) cu peste 90% după o perioadă de 8 luni, conform rezultatelor unui studiu de fază 2 publicat de Silence Terapeutics. Acesta ar putea reprezenta o nouă clasă terapeutică pentru pacienții care prezintă risc crescut de evenimente cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD).

Aproximativ 25% din populație are niveluri ridicate de Lp(a), care cresc riscul de boli cardiovasculare, independent de alți factori . Valorile plasmatice ale Lp(a) sunt determinate genetic, principala genă implicată fiind LPA. Zerlasiran este un agent siRNA (ARN scurt de interferență) sau o terapie de gene silencing, conceput pentru a reduce producția de Lp(a). Acesta își exercită acțiunea prin blocarea  genei LPA care codifică pentru alipoproteina(a), componentă a Lp(a).

abonare

Compania de biotehnologii Silence Terapeutics a obținut rezultate promițătoare în faza 2 (ALPACAR-360) a studiului  pentru Zerlasiran, pe o durată de 36 de săptămâni (obiectiv principal). 

Faza 2 a studiului a constat într-un tratament dublu-orb controlat placebo administrat unui grup de 178 de pacienți cu risc crescut de ASCVD, care prezentau niveluri de Lp(a) ≥ 125 nmol/L (valoarea mediană inițială fiind de 215 nmol/L). Zerlasian a fost administrat subcutanat în doză de 300 mg la fiecare 16 sau 24 de săptămâni și în doză de 450 mg la fiecare 24 de săptămâni. Reducerea procentuală medie a valorilor Lp(a) pentru ambele doze administrate a fost de ≥ 90% în săptămâna 36. De asemenea, în timpul perioadei de monitorizare nu au fost observate efecte adverse semnificative. 

Studiul care are o durată de 60 de săptămâni este în curs de desfășurare. Evaluarea rezultatelor secundare va include variația nivelurilor de Lp(a) de la începutul studiului până în săptămâna 48 (sfârșitul fazei de tratament) și până în săptămâna 60 (încheierea studiului). Mai mult, studiul va lua în calcul și impactul asupra altor tipuri de lipide și lipoproteine.

Anterior, faza 1 a demonstrat că tratamentul cu doze variate (30 mg-600 mg) administrate subcutanat au redus nivelul plasmatic de Lp(a) la 45-60 de zile dependent de doză.

Silence Therapeutics intenționează să raporteze datele pentru cele 48 de săptămâni în al doilea trimestru al acestui an.

Lp(a) este o particulă care seamănă cu LDL-C, dar include o proteină suplimentară numită apolipoproteină (a). Această diferență structurală face Lp(a) mai aterogenă, adică este mai probabil să contribuie la formarea depozitelor de grăsime în artere. Lp(a) este implicată și mecanisme de tromboză, crescând și mai mult riscul de evenimente cardiovasculare acute. În ciuda importanței sale, Lp(a) nu se testează de rutină. Societatea Europeană pentru Studiul Aterosclerozei (EAS) și Societatea de Cardiologie (ESC) recomandă testarea lp(a) o data în viață la toți adulții.

Lipoprorteina (a)
Pe 24 martie a fost marcată Ziua Mondială a Lipoproteinei (a)

Interferența ARN (RNAi) este un proces biologic prin care moleculele de ARN inhibă expresia genică . Este un mecanism esențial pentru reglarea activității genelor și are un potențial semnificativ pentru aplicații terapeutice. Rolul terapiilor pe bază de ARN în tratarea persoanelor cu niveluri crescute ale lipoproteinei(a) implică utilizarea tehnologiei RNAi pentru a ținti și reduce producția de Lp(a) în ficat, unde este sintetizată. Astfel, sunt dezvoltate molecule de ARN mic interferent (siRNA) care țintesc ARN-ul mesager care codifică apolipoproteina (a) și scad sinteza de Lp(a), reducând nivelurile sale în sânge. Această abordare poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare asociate cu nivelurile ridicate de Lp(a).

Mai multe terapii RNAi sunt în dezvoltare sau în teste clinice pentru tratarea persoanelor cu niveluri crescute de lipoproteină (a) și a altor boli cauzate de supraexprimarea anumitor proteine. Aceste terapii oferă o abordare nouă și promițătoare pentru tratarea bolilor care sunt dificil de gestionat cu medicamente tradiționale, inclusiv tulburări genetice și diverse forme de cancer. Prin țintirea specifică a bazei genetice a acestor boli, terapiile pe bază de ARN pot reprezenta opțiuni de de tratament mai eficiente și personalizate.

Citește și