STUDIU: Anumite bacterii intestinale, efect benefic asupra hipertensiunii arteriale

Unul dintre mecanismele prin care sarea din alimentație influențează tensiunea arterială ar putea fi modulat de bacteriile intestinale. Excesul de sare din alimentație crește tensiunea arterială, dar anumite bacterii intestinale (Lactobacillus) contracarează acest efect– conform unui studiu recent publicat în revista Nature.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat o serie de experimente care au implicat șoareci și subiecți umani sănătoși.
Rezultatele studiului:
- La șoricei, dieta bogată în sare omoară bacteriile din genul Lactobacillus din intestin, crește tensiunea arterială și crește numărul de celule pro-inflamatorii Th17 în intestinul subțire;
- Suplimentarea alimentației cu bacterii Lactobacillus (în cadrul dietei hipersodate) a contracarat efectele acesteia în ceea ce privește tensiunea arterială și numărul de celule pro-inflamatorii;
- La oameni, aportul excesiv de sare a dus la efecte similare: tensiunea arterială și numărul de celule pro-inflamatorii Th17 din sânge au crescut, iar bacteriile Lactobacillus din intestin nu au mai putut fi identificate.
Influența bacteriilor intestinale asupra tensiunii arteriale la șoricei
Pentru a observa efectele exercitate de sare asupra tensiunii arteriale și asupra microorganismelor intestinale, au fost comparate două grupuri de șoricei: unul cu o dietă îmbogățită în sare, altul cu o dieta normală din această privință.
După 14 zile, s-a observat o diferență în compoziția bacteriilor intestinale: dieta bogată în sare a condus la scăderea numărului de bacterii din genul Lactobacillus. Această scădere a început din prima zi de dietă hipersodată și a avut amplitudinea maximă după 2 săptămâni.
Pentru a confirma această observație, au fost realizate culturi de celule cu Lactobacillus specific șoriceilor și oamenilor și s-a observat că dezvoltarea acestor bacterii a fost inhibată la concentrații de sodiu comparabile cu cele administrate șoriceilor în primul experiment.
Pentru a descoperi legătura dintre hipertensiunea arterială și bacteriile intestinale, a fost administrată o dieta hipersodată unui lot experimental de șoareci. Suplimentarea dietetică cu sodiu a dus în 3 săptămâni la hipertensiune arterială, care a fost ameliorată prin tratament cu Lactobacillus. Administrarea concomitentă de bacterii benefice a dus la normalizarea tensiunii diastolice și la scăderea tensiunii sistolice.
Efectul benefic al bacteriilor asupra hipertensiunii este posibil mediat de un mecanism antiinflamator. Astfel, s-a observat în cadrul dietei hipersodate un număr crescut de limfocite Th17 la nivelul peretelui intestinului subțire. Suplimentarea cu Lactobacillus a scăzut semnificativ numărul acestor celule cu efect inflamator.

Sarea, tensiunea și bacteriile intestinale: descrierea acestei interrelații la oameni

Pentru a confirma efectele observate la animalele de laborator, a fost efectuat un studiu pilot pe un număr mic de voluntari sănătoși. Aceștia au consumat 6 g de sare pe zi, în plus față de dieta lor normală, timp de 14 zile. Aceasta a condus la creșterea tensiunii arteriale sistolice și diastolice medii (măsurate în timpul nopții, pentru a evita influențele activității zilnice, care poate crește tensiunea arterială).
Și la oameni au fost observate aceleași efecte ca la șoricei: concentrația de celule pro-inflamatorii Th17 în sânge a crescut, iar bacteriile din genul Lactobacillus care puteau fi inițial identificate în intestin nu au supraviețuit.
De ce sunt aceste rezultate importante

Acest studiu vine în contextul în care dieta vestică, adoptată de tot mai multe persoane pe glob, implică un consum de sare și un risc cardiovascular crescut. Se estimează că un consum mediu de sare în SUA este de 3,4 g zilnic, față de maximul recomandat de 2.3 g. Hipertensiunea arterială afectează 20% dintre femei și 24% dintre bărbați, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății în 2015.
Rezultatele acestor experimente propun mediul bacterian din intestin ca o posibilă țintă terapeutică împotriva hipertensiunii și a altor boli mediate de aportul crescut de sare.
Pentru mai multe detalii despre efectele sării asupra sănătății, citește și:
- CE SPUN STUDIILE: despre consumul de sare și starea de sănătate
- O nouă definiție pentru hipertensiunea arterială. Care sunt noile valori considerate normale?
- Am tensiunea arterială 130/80. Ce trebuie să fac?