STUDIU. O aplicație mobilă ar putea depista semne precoce ale afecțiunilor neurocognitive, precum boala Alzheimer

  • Medicina digitalăO echipă de cercetători de la Universitatea din California San Diego a dezvoltat o aplicație care scanează pupilele pentru a căuta semne precoce ale afecțiunilor neurocognitive, precum boala Alzheimer. Dovezi științifice anterioare indică o conexiune între răspunsul pupilar și tulburările neurocognitive, iar rezultatele studiului prezent ar putea facilita accesul către pupilometre mobile, disponibile pentru utilizare inclusiv acasă, cu costuri reduse. Pentru scanarea pupilelor, aplicația folosește camera cu infraroșu a telefoanelor mobile inteligente (majoritatea dispozitivelor smartphone mai noi avându-le deja instalate pentru recunoașterea facială), împreună cu camera RGB. Aplicația a putut urmări dilatarea absolută a pupilei cu o precizie submilimetrică.

Studii anterioare sugerează posibilitatea ca răspunsul pupilelor în timpul unor sarcini cognitive să reprezinte un potențial biomarker pentru predicția riscului de tulburare cognitivă ușoară (mild cognitive impairment, MCI) sau de boală Alzheimer. Această potențială legătură între răspunsul pupilar și tulburările neurocognitive a fost cercetată cu ajutorul pupilometrelor și a stat la baza raționametului științific pentru studiul desfășurat de echipa din California. Contribuțiile cercetării au constat în:

abonare
  • dezvoltarea și validarea unui pupilometru bazat pe smartphone care poate detecta atât modificarea relativă a dimensiunii pupilei, cât și măsurătorile absolute ale pupilei în milimetri;
  • furnizarea datelor de fezabilitate a implementării acestui tip de pupilometru mobil în rândul persoanelor vârstnice.

În comparație cu un pupilometru, considerat standard de aur, în timpul testării reflexului fotopupilar, sistemul bazat pe aplicația instalată într-un smartphone a obținut un MAE (mean absolut error) median de 0,27 mm pentru identificarea dilatării absolute a pupilei și o eroare mediană de 3,52% pentru urmărirea modificărilor în dilatarea pupilei. Așadar, măsurătorile pupilometrului bazat pe aplicația smartphone au fost similare cu cele obținute de un pupilometru utilizat în clinică sau în laboratoare de cercetare.

Scanare pupile pentru afecțiuni neurocognitive
Woman nature photo created by pvproductions  & Model face photo created by wirestock – www.freepik.com

Pe de altă parte, sistemul ar putea fi dificil de utilizat pentru adulții în vârstă, care nu dețin abilitățile digitale necesare operării unui smartphone. Pentru investigarea eficacității implementării de la distanță a acestei tehnologii în rândul vârstnicilor, autorii au evaluat gradul în care pot fi utilizate datele astfel colectate (în funcție de cât de facilă ar fi analiza datelor fără erori) în rândul a 15 participanți. Toți participanții au inițiat cu succes testările, însă doar 8 au reușit să furnizeze date cel puțin 80% utilizabile pentru analiză.

Rezultatele studiului ilustrează potențialul de progres tehnologic rapid în sfera soluțiilor digitale din sănătate. Cercetătorii intenționează să continue testarea tehnologiei dezvoltate ca posibil instrument de screening al riscului pentru boala Alzheimer la adulții în vârstă diagnosticați cu tulburare cognitivă ușoară. Cu toate acestea, studii suplimentare sunt necesare pentru a putea elucida rolul pupilometriei în predicția riscului de afecțiuni neurocognitive.

Citește și: