STUDIU: Consumul de alcool scade până la jumătate șansele de a rămâne însărcinată

  • Health literacy



Consumul de alcool are numeroase efecte dăunătoare asupra organismului uman, bine documentate în literatura de specialitate – de la afectarea hepatică, până la agravarea afecțiunilor psihiatrice. Studiile demonstrează că alcoolul acționează la nivel microcelular, modificând chiar ADN-ul celulelor stem. Mai mult, în 2020, peste 740.000 dintre cazurile nou identificate de cancer au fost atribuite consumului de alcool (cancer esofagian, hepatic și mamar). Chiar și consumul scăzut-moderat, de maximum 1-2 băuturi alcoolice pe zi, este periculos – fiind asociat cu 14% dintre aceste cazuri. De aceea, noile recomandări internaționale sunt de a evita în totalitate consumul de alcool.

Cu toate acestea, consumul de alcool este un obicei cu rădăcini adânci – 1 din 12 europeni consumă alcool în fiecare zi. Conform unui studiu recent, în funcție de momentul din ciclul menstrual în care are loc consumul de alcool, șansele de a rămâne însărcinată pot scădea cu peste 50%, față de cele ale unei femei care nu consumă alcool.

abonare
Consum alcool cancer masuri sanatate publica
Aproape 750.000 (4%) de cazuri noi de cancer diagnosticate la nivel mondial în 2020 pot fi atribuite consumului de alcool, potrivit unui nou studiu condus de International Agency for Research on Cancer (IARC).

Pe lângă scăderea fertilității, consumul de alcool afectează negativ sarcina și pe parcurs. Efectele asupra fătului sunt reunite sub umbrela sindromului alcoolic fetal, care se caracterizează prin anomalii faciale, întârziere în dezvoltarea fizică și intelectuală. Acesta apare la aproximativ 5% dintre copiii născuți în urma unei sarcini în care s-au consumat în mod regulat 5 unități de alcool zilnic, sau mai mult – însă efecte nocive cognitive și de comportament pot apărea și la consumul a două unități de alcool zilnic. În plus, consumul a peste 4 unități de alcool săptămânal crește riscul de deces neonatal în primele 7 zile de viață.

La nivel mondial, între 8% și 20% dintre cupluri se confruntă cu dificultăți de a concepe un copil. Majoritatea cazurilor sunt explicate de cauze biologice (dezvoltarea unui răspuns imunitar, dezechilibre hormonale, anomalii anatomice), dar și de factori precum vârsta, expunerea la tutun și alte substanțe toxice. De asemenea, obezitatea, consumul de alcool și alte elemente ale stilului de viață pot afecta fertilitatea – atât la femei, cât și la bărbați.

Date din studiul privind consumul de alcool și creșterea riscului de nu rămâne însărcinată

Datele analizate provin de la 413 femei incluse în proiectul Mount Sinai Study of Women Office Workers (MSSWOW), un studiu prospectiv desfășurat în perioada 1990 – 1994. Acestea au fost urmărite timp de maximum 19 luni, perioadă în care nu au utilizat metode contraceptive, au completat jurnale în care detaliau consumul de alcool și au efectuat teste pentru a identifica o posibilă sarcină. Consumul de alcool a fost cuantificat astfel încât fiecare băutură consumată corespunde unei cantități de aproximativ 14g alcool pur (o unitate de alcool fiind formată din 350 mL bere, 150 mL de vin sau 45 mL băuturi spirtoase). Fecundabilitatea (definită drept șansele de a rămâne însărcinată, pe parcursul unui ciclu menstrual) a scăzut, în toate etapele ciclului menstrual, în cazul femeilor care au consumat alcool:

  • Pe parcursul întregii urmăriri, femeile care au consumat peste 6 unități de alcool/săptămână au avut șanse mai mici de a rămâne însărcinate, față de cele care nu au consumat alcool (27%, față de 41%);
  • În faza luteală, fecundabilitatea este cu 44% mai mică în cazul femeilor cu un consum moderat de alcool (3-6 unități de alcool/săptămână);
  • În cazul consumului mai mare de alcool, de peste 6 unități/săptămână, fecundabilitatea este cu 49% mai mică;
  • În etapa ovulatorie a fazei foliculare, consumul de peste 6 unități/săptămână scade șansele de a rămâne însărcinată cu 61%;
  • În etapa pre-ovulatorie a fazei foliculare, consumul de peste 6 unități/săptămână scade fecundabilitatea cu 46% (corelație mai puțin semnificativă statistic);
  • O zi de consum intens de alcool se asociază cu o scădere a fecundabilității cu 19% în faza luteală și cu 41% în etapa ovulatorie.
Infertilitate test sarcină
Sursa foto RODNAE Productions, Pexels

Explicația biologică a acestui fenomen este complexă – ar putea implica hormonii sexuali (creșterea estradiolului conduce la scăderea hormonului FSH și anovulație), dar și efecte negative ale alcoolului asupra ovulației sau asupra implantării ovulului fecundat.

Având în vedere perioada în care au fost colectate datele, cu mai bine de 20 de ani în urmă, una dintre principalele limitări ale studiului ține de tiparele consumului de alcool, care s-au schimbat de-a lungul anilor. În plus, influența consumului de alcool asupra partenerului de sex masculin nu a fost evaluată.

Totuși, concluziile studiului susțin recomandările actuale privind reducerea până la încetare a consumului de alcool și adaugă un nou set de informații cu privire la modul în care alcoolul influențează starea de sănătate.  

Fazele ciclului menstrual și procesul de fecundație

Ciclul menstrual implică mai multe etape, desfășurarea corectă a fiecăreia fiind esențială pentru concepție. În faza foliculară, la nivelul ovarului se dezvoltă ovulul, sub influența hormonilor precum FSH și LH (etapa pre-ovulatorie). După aproximativ 14 zile, are loc ovulația (sau etapa ovulatorie a fazei foliculare), care reprezintă eliberarea ovulului din ovar în trompele uterine. În această perioadă, poate avea loc concepția, iar ovulul fertilizat începe procesul de embriogeneză, ajunge în uter și se implantează, conducând la o sarcină. Dacă fecundarea nu are loc, urmează faza luteală, în care corpul galben, structura restantă în ovar după expulzia ovulului, care produce progesteron, involuează, iar scăderea nivelului hormonal conduce la menstruație (eliminarea stratului intern al uterului, urmată de regenerarea acestuia pentru următorul ciclu).

Etapele ciclului menstrual (ovarian și uterin)
Uterul și ovarul trec printr-o serie de transformări, strâns interconectate, de a lungul ciclului menstrual, care permit ovulația și nidarea ovulului fecundat. Sursa foto Isometrik

Citește și: