STUDIU: Decesele asociate consumului de alcool s-au dublat în SUA în ultimii 20 de ani

  • Health literacy



Consumul de alcool în cantități mari este cunoscut ca fiind dăunător, dar consumul redus sau moderat este încă considerat de mulți ca fiind benefic. Însă studiile arată că orice nivel de consum de alcool este nociv. Sute de mii de decese la nivel mondial sunt determinate în mod direct sau indirect de către alcool.

Un nou studiu publicat în jurnalul Alcoholism: Clinical and Experimental Research, arată dublarea numărului de decese anuale atribuibile alcoolului, din SUA, în aproape 2 decenii (de la 35.914 în 1999 la 72.558 în 2017). Din cauza sub-raportării influenței alcoolului în certificatele de deces (un studiu a arătat că doar 1/6 decese produse în urma conducerii în stare de ebrietate au fost raportate ca fiind legate de consumul de alcool), cercetătorii susțin că numărul real de decese de această natură este mult mai mare. Doar în anul 2017, 2,6% din totalul deceselor putut fi asociate cu consumul de alcool.

abonare
Infografic cu privire la decesele cauzate de alcool
STUDIU: Decesele asociate consumului de alcool s-au dublat în Statele Unite ale Americii în ultimii 20 de ani

Analizând datele din certificatele de deces s-a putut observa o creștere cu 50,9% a ratei deceselor cauzate de alcool (de la 16,9 la 25,5 per 100.000 de locuitori) în anul 2017, față de anul 1999. Aproape jumătate dintre decese au fost determinate de boli hepatice sau de supradoze de alcool sau alcool împreună cu alt drog. Chiar dacă rata de deces este mai ridicată în rândul bărbaților, rata de deces a femeilor a fost cea care a înregistrat cea mai mare creștere.

Această creștere a mortalității a avut loc odată cu creșterea consumului de alcool la americani. Consumul per locuitor a crescut cu aproape 8% de la începutul secolului, iar consumul de cantități mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp, binge drinking, a crescut cu 7,7%.

Diferențele de consum anual de alcool per locuitor SUA vs UE.
Sursă: WHO.

În cadrul unui interviu oferit CNN, Dr. Elliot Tapper a explicat căteva din mecanismele care ar putea sta la baza creșterii mortalității observată în studiu: creșterea prevalenței obezității, sindromului metabolic și a diabetului, care pot accentua efectele nocive ale consumului de alcool. În plus, s-a observat creșterea consumului de băuturi cu procent mare de alcool.

Situația în Uniunea Europeană

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) are cel mai ridicat consum de alcool. Nivelul mediu de consum nu s-a modificat din 2010, însă există mici scăderi ale mortalității asociate consumului de alcool (301.000 decese în 2010, față de 291.000 decese în 2016). În anul 2016, 5,5% din decesele din UE au fost asociate cu consumului de alcool. Cele mai multe decese au fost la vârste tinere (1 din 4 decese din UE la grupa de vârstă de 20-24 ani au fost asociate alcoolului). Principale mecanisme de deces au fost cancerul (29%), bolile cardiovasculare (19%) și traumele (18%).

Grafic cauze deces UE asociate consumului de alcool
Cauze mortalitate asociată consumului de alcool în Europa (Sursă: WHO).

În 2016, consumul mediu anual de alcool pur per locuitor a fost 11,3L. Bărbații consumă aproape de 4 ori mai mult alcool față de femei (18,3L vs 4,7L anual). România este una dintre țările cu cel mai mare consum de alcool, dar și țara cu cea mai mare scădere a consumului de alcool în valoare absolută (–2.4 L), și a treia țară ca scădere a mortalității asociate consumului de alcool.

Care este cantitatea de alcool care poate fi consumată fără efecte nocive asupra sănătății?

Dr. Lars Møller, de la WHO, a declarat că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul de alcool. Deși există consum cu risc redus, WHO nu specifică anumite limite, deoarece datele arată că situația ideală pentru sănătatea este de abstinența. Cu cât consumul de alcool este mai ridicat, cu atât crește riscul de boală. Am prezentat în articole anterioare asocierea alcoolului cu riscul cardiovascular sau cu cel de cancer.

Citește și:

Surse foto: cancer by roughen.glyph, Heart by Nick Bluth, alcohol by Phạm Thanh Lộc, Noun Project, Liver by priyanka from the Noun Project, hartă Designed by Freepik.