ASCO: Consumul de alcool este direct legat de apariția cancerului

  • Health literacy



Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) aduce în atenția publicului larg date conform cărora consumul de alcool, slab, moderat sau în cantități mari, duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancere, incluzând cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul esofagian și cancer al gâtului sau al capului. Între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.

„Oamenii, de obicei, nu asociază consumul de bere, vin și tărie cu creșterea riscului de a face cancer. Totuși, legătura dintre consumul ridicat de alcool și cancer a fost stabilită cu exactitate și oferă comunității medicale date despre cum să ajute pacienții să diminueze riscul de cancer”, a declarat Dr. Bruce Johnson, președintele ASCO.

Studiul efectuat de ASCO, cu privire la atitudinea americanilor despre cancer, a scos la iveală faptul că doar 38% dintre aceștia își limitează consumul de alcool știind că alcoolul se asociază cu un risc mărit de cancer.

abonare

Pentru a crește conștientizarea populației cu privire la consumul de alcool, ASCO propune o serie măsuri:

  • Intervenții pentru schimbarea comportamentelor dăunătoare, în special legate de consumul de alcool;
  • Reducerea numărului furnizorilor de alcool;
  • Creșterea prețului și a taxelor la alcool;
  • Impunerea de ore și zile în care alcoolul poate fi procurat;
  • Legi mai dure care să interzică vânzarea către minori;
  • Restricționarea expunerii tinerilor la reclamele pentru băuturi alcoolice;
  • Includerea strategiilor pentru controlul consumului de alcool în planurile de gestionare a cancerului;
  • Descurajarea companiilor producătoare de alcool de a utiliza culoarea roz și a-și afișa suportul în descoperirea unui remediu pentru cancerul de sân, având în vedere că alcoolul reprezintă un factor de risc pentru acesta.

„ASCO se alătură unui număr în creștere de organizații de sănătate care conștientizează că până și consumul moderat de alcool poate cauza cancer. Așadar, limitarea consumului de alcool este un mod de a preveni cancerul. Vestea bună este că, așa cum oamenii folosesc cremă cu factor de protecție solară pentru a limita riscul de cancer de piele, limitarea consumului de alcool este încă un lucru pe care oamenii îl pot face pentru a reduce riscul de cancer”, a declarat Dr. Noelle K. LoConte, profesor la Universitatea din Wisconsin.

Care sunt motivele pentru care consumul de alcool mărește riscul de cancer?

Oncologii implicați în cercetare încă efectuează studii pentru a descoperi motivul pentru care alcoolul are acest efect. Momentan, există mai multe posibilități:

  1. Creșterea riscului este legată de două substanțe care degenerează ADN-ul celulelor sănătoase: Etanolul, componenta de bază a băuturilor alcoolice; Acetaldehida, rezultatul digestiei alcoolului în corp.
  2. Alcoolul ar putea afecta liza estrogenului, ceea ce ar duce la creșterea nivelului de estrogen din sânge. Din cauza acestui nivel ridicat de estrogen, pot apărea cancere de sân, ovariene și uterine.
  3. Consumul de alcool afectează procesarea și absorbția nutrienților, vitaminelor A, C, D, E, folaților și carotenoidelor.
  4. Alcoolul duce la creșterea în greutate, care reprezintă, de asemenea, un factor de risc.

Recomandări privind limitarea consumului de alcool – pentru femei se recomandă maximum 1 băutură pe zi, iar pentru bărbați, maximum 2 băuturi pe zi. Echivalentul unei băuturi în acest caz este:

  • 341 ml de bere;
  • 142 ml de vin;
  • 43 ml de tărie cu 80% alcool.

Citește și: