STUDIU. Chiar și un consum moderat de alcool determină un risc semnificativ de boli cardiovasculare

  • Health literacy



Multe controverse au apărut de-a lungul vremii în jurul consumului de alcool. Cel mai cunoscut mit asupra beneficiilor alcoolului pentru sănătate este cel legat de consumul unui pahar de vin roșu, seara. Dar se pare că alcoolul, atunci când este ingerat, nu doar că nu este benefic, ci este dăunător, crescând nu doar riscul de boli cardiovasculare, ci și de cancer. Un studiu publicat în jurnalul medical „The Lancet” a arătat că persoanele care beau mai mult de 100 ml de alcool pur pe săptămână sunt supuși la un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare fatale. Pe de altă parte, Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a atras atenția publicului larg asupra faptului că, consumul de alcool, slab, moderat sau în cantități mari, duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.

În acest context, un nou studiu amplu vine să demonteze miturile cu privire la beneficiile sau lipsa efectelor negative ale consumului de alcool asupra sănătății cardiovasculare: tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral (AVC) cresc pe măsură ce crește și consumul de alcool, iar afirmațiile conform cărora una sau două băuturi pe zi ar putea proteja împotriva AVC-ului sunt cum nu se poate mai false.

abonare

Studiul a fost efectuat asupra unei populații de mai bine de 160.000 de adulți chinezi, majoritatea având intoleranță genetică la alcool. O astfel de selecție a populației evaluate a făcut posibilă identificarea legăturii cauzale dintre consumul de alcool și riscul de AVC: persoanele care beau moderat – 10 până la 20 grame de alcool pe zi, își cresc riscul de AVC cu 10 până la 15%. Iar consumul a mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi crește riscul de AVC cu 35%, precum și tensiunea arterială.

„Mesajul cheie aici este că, cel puțin pentru AVC, nu există niciun efect protector dat de consumul moderat de alcool. Dovezile genetice demonstrează că efectul protector nu este real”, a declarat co-autorul studiului Prof. Dr. Zhengming Chen, profesor în cadrul Oxford University.

Studiul, publicat în jurnalul medical The Lancet, a avut în vedere populația est-asiatică deoarece existența celor două variante genetice cu intoleranță la alcool a făcut posibilă evidențierea influenței consumului de alcool asupra sănătății cardiovasculare, fără ca factori precum: dieta, fumatul, poziția economică sau educația să influențeze rezultatul.

Realizarea unui astfel de studiu asupra populațiilor occidentale ar fi imposibilă, din moment ce acele populații nu prezintă varianta genetică potrivită de intoleranță la alcool pentru evidențierea relației dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară. Însă, specialiștii afirmă că rezultatele studiului sunt valabile pentru toate populațiile, fie ele asiatice sau europene.

Citește și: