STUDIU: Imunoterapia cu nivolumab+ipilimumab, eficientă pentru cancerul colorectal MSI-H sau dMMR

  • Imuno-oncologiaStudiul CheckMate-142 a urmărit efectele imunoterapeuticelor nivolumab (denumire comercaială Opdivo) și ipilimumab (denumire comercială Yervoy) în cancerul metastatic colorectal (mCRC) pentru tratamentul pacienților cu instabilitate microsatelitară mare (MSI-H) sau cu repararea deficientă a ADN-ului (dMMR).

Studiul a inclus pacienți care au primit cel puțin o linie de tratament anterior pentru boala metastatică. Eficacitatea a fost analizată pentru pacieții care au primit tratament anterior cu fluoropiramidină, oxaliplatin și irinotecan (82 din total de 119 pacienti), precum și pentru toți pacienții înrolați.

abonare

Din cei 82 de pacienți care au fost tratați anterior cu fluoropiramidină, oxaliplatin și irinotecan:

  • 46% au răspuns la tratament, dintre care 3.7% au avut un răspuns complet și 43% un răspuns parțial;
  • 89% dintre pacienți au avut o supraviețuire lipsită de progresia tumorii pe o durată de 6 luni sau mai mult și 21% pe o durata de 12 luni sau mai mult.

Pentru toți pacienții înrolați:

  • 49% au răspuns la tratament, dintre care 4.2% au avut un răspuns complet și 45% au răspuns parțial;
  • 83% dintre pacienți au avut o supraviețuire lipsită de progresia tumorii pe o durată de 6 luni sau mai mult și 19% pe o durată de 12 luni sau mai mult.
Rezultatele studiului CheckMate -142 în tratarea cancerului colorectal
Rezultatele studiului CheckMate-142

“Cancerul colorectal metastatic cu biomarkeri dMMR sau MSI-H poate fi dificil de tratat și unii pacienți pot avea nevoie și de altceva[…]. Acest tratament este încurajator pentru pacienții a căror boală a progresat în urma tratamentului cu trei opțiuni standard de chimioterapie”, a declarant Heinz-Josef Lenz, șef al departamentului de cercetare a cancerului gastrointestinal, School of Medicine of University of Southern California.

Combinația de Opdivo (3mg/kg) și Yervoy (1mg/kg) este aprobată de către FDA (Food and Drug Administration) pentru pacienții netratați anterior cu carcinom renal avansat cu risc intermediar sau scăzut. Opdivo (1mg/kg) și Yervoy (3 mg/kg) este aprobat de către FDA pentru pacienții cu melanom inoperabil. Opdivo, ca agent unic, este aprobat pentru tratamentul pacienților adulți și pediatrici (cu vârstă de 12 ani și mai mult) cu cancer colorectal MSI-H sau dMMR, care a progresat după tratamentul cu fluoropirimidină, oxaliplatin și irinotecan.

Cele mai frecvente reacții adverse grave (raportate la 2% dintre pacienți) au fost diareea, durerile abdominale, leziunile renale acute, deshidratarea și evenimentele hepatice.

Cancerul colorectal este cancerul care se dezvoltă în colon sau în rect, fiind al treilea cel mai frecvent tip de cancer în Statele Unite ale Americii. Se estimează ca există aproximativ 140.000 cazuri de boală.

Citește și: