#ASCO18. Nivolumab + chimioterapie, supraviețuire fără progresie a bolii mai mare comparativ cu simpla chimioterapie la pacienții cu NSCLC, cu o expresie PD-L1 de sub 1%

  • Imuno-oncologia



Eficacitatea imunoterapiilor chiar în prima linie de tratament a cancerului pulmonar a fost un subiect de referință la ASCO 2018. Dacă la edițiile anterioare entuziasmul din jurul imunoterapiilor era foarte mare, în același timp se ridicau mai multe întrebări: De ce nu funcționează imunoterapia la fel pentru toată lumea? Cum tratăm pacienții cu un nivel scăzut al anumitor markeri tumorali? Cum arată viitorul imuno-oncologiei?

De data aceasta, noile studii sau noile obiective ale studiilor anterioare se concentrează pe identificarea grupurilor țintă de pacienți, prin analizarea diferiților biomarkeri. În această categorie intră și programul CheckMate-227 care demonstrează că nivolumab alături de chimioterapie crește supraviețuirea fără progresie a bolii comparativ cu simpla chimioterapie la pacienții cu NSCLC, cu o expresie PD-L1 de sub 1%. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că asocierea dintre două imunoterapii (nivolumab + ipilimumab) crește PFS pentru toți pacienții, indiferent de expresia PD-L1 sau subtipul histologic.

abonare

De asemenea, un punct cheie al studiului este identificarea faptului TMB funcționează ca un important biomarker independent, care poate prezice răspunsul la imunoterapii.

„În contexul în care tratamentul NSCLC evoluează pe zi ce trece, datele privind combinațiile care includ nivolumab din studiul Checkmate-227 duc și mai departe cunoștințele despre I-O, determinând o înțelegere mai bună a biomarkerilor cu valoare predictivă, cum este TMB, pentru a identifica mai bine pacienții care beneficiază de aceste asocieri medicamentoase” – Dr. Sabine Maier, Bristol-Myers-Squibb

Studiul CheckMate-227 a inclus pacienți cu NSCLC stadiul IV sau recurent, netratați anterior. Programul a fost structurat în mai multe părți care compară eficacitatea combinației dintre două imunoterapii (I-O), dintre o imunoterapie + chimioterapie și simpla chimioterapie.

Partea 1a – nivolumab + ipilimumab (în doză mică) sau monoterapie cu nivolumab versus chimioterapie la pacienții ale căror tumori exprimă markerul PD-L1

Partea 1b – nivolumab + ipilimumab sau nivolumab+ chimioterapie versus chimioterapie la pacienții care nu exprimă PD-L1

Partea 2 – nivolumab+ chimioterapie versus chimioterapie, indiferent de valoarea PD-L1 sau statusul TMB

Rezultatele din Partea Ib a studiului au fost prezentate la ASCO 2018. Pacienții au fost împărțiti în 3 grupe în funcție de tratamentul administrat (1:1:1):

  • Nivolumab+ipilimumab în doză mică
  • Nivolumab+chimioterapie pe bază de săruri de platină, urmată de monoterapie cu nivolumab
  • Chimioterapie

Ulterior s-a evaluat markerul TMB, prin intermediul testului FoundationOne CDx.

Celele canceroase acumulează de-a lungul timpului mutații care nu se întâlnesc în celulele normale. TMB sau tumor mutational burden este un biomarker care indică numărul de mutații identificate la nivelul unei celule. Tumorile care au un TMB înalt prezintă și multe neoantigene, adică acele componente exprimate de celulele maligne care sunt detectate de sistemul imun. Acest biomarker are o valoare predictivă pentru răspunsul la imunoterapii.

Supraviețuirea fără progresie a bolii – PFS – constituie un obiectiv secundar al părții 1b din programul CheckMate.

În analiza prezentată la ASCO s-au evaluat paciențiii cu un grad înalt de mutații (TMB ≥10 mutații/Mb) și o expresie PD-L1 de sub 1% și s-au obținut următoarele rezultate:

  • 45% PFS la 1 an în grupul care a primit nivolumab și ipilimumab
  • 27% PFS la 1 an în grupul care a primit nivolumab și chimioterapie
  • 8% PFS la 1 an în grupul care a primit doar chimioterapie

Pentru pacienții cu nivel scăzut de mutații (TMB < 10 mutații/Mb) și PD-L1 <1% s-a întregistrat:

  • 18% PFS la un an atât pentru combinația nivolumab+ ipilimumab, cât și pentru nivolumab+chimioterapie
  • 16% PFS la un an în cazul chimioterapiei

Pentru prima dată, studiul CheckMate-227 permite oncologilor să aibă o imagine de ansamblu asupra eficacității combinației dintre două imunoterapii și combinației imunoterapie/chimioterapie.

Unul dintre autorii studiului, Dr. Hossein Borghaei, de la Fox Chase Cancer Center, Philadelphia a declarat:

„Nivolumab adăugat chimioterapiei crește supraviețuirea fără progresie a bolii mai mult decât chimioterapie în prima linie de tratament la pacienții cu tumori care nu exprimă markerul PD-L1.  Adăugând aceste date informațiilor acumulate până acum din tot studiul CheckMate-227, rezultatele confirmă faptul că markerul TMB oferă informații relevante din punct de vedere clinic, ce susțin schemele terapeutice care includ nivolumab. De asemenea combinația dintre cele două imunoterapii dovedește eficacitate durabilă la bolnavii cu valori crescute ale TMB.”