STUDIU. Intervenția coronariană percutană primară este administrată la doar 50% dintre pacienții oncologici eligibili, în ciuda beneficiilor demonstrate

  • Cardiologie
  • Oncologie



Intervenția coronariană percutană (procedură standard de urgență) în cazul infarctului miocardic (IM) este eficientă pentru pacienții oncologici, însă nu mulți dintre acești pacienți o primesc în practică. Concluzia aparține unui studiu publicat în European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care, o publicație a Societății Europene de Cardiologie (ESC). Studiul a comparat ratele de intervenție PCI primară (denumită și angioplastie coronariană percutană) la pacienții care au suferit infarct miocardic, cu și fără cancer, examinând eficacitatea și siguranța tratamentului.

„Aceste constatări au implicații semnificative pentru pacienții cu cancer. Rezultatele ar trebui să îi determine pe cardiologi să ofere aceeași intervenție acordată și celor fără cancer, știind că este la fel de eficientă și sigură. (…) Rezultatele indică faptul că pacienții care suferă IM ar trebui să primească PCI primară, indiferent dacă au sau nu cancer. Unii pacienți cu cancer prezintă un risc crescut de sângerare și a fost liniștitor să descoperim că intervenția nu a dus la un risc crescut de apariție a sângerărilor”, a spus autorul studiului, Dr. Mohamed O. Mohamed de la Universitatea Keele, Marea Britanie.

Studiul a fost realizat folosind National Inpatient Sample, o bază de date a pacienților spitalizați din Statele Unite ale Americii. Analiza a inclus mai mult de 1,8 milioane de adulți spitalizați între 2004 și 2015 cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI). Pacienții au fost stratificați prin prezența sau absența celor mai frecvente cinci tipuri de cancer – cancere hematologice (leucemie, limfom, mielom multiplu), cancer de sân, colon, plămâni și prostată.

abonare
Revascularizarea miocardică prin bypass sau stent
Revascularizarea miocardică prin bypass sau stent. Sursa foto: Medscape

Pacienții oncologici au primit PCI primar mai rar decât cei fără cancer. Ratele tratamentului la pacienții cu cancer au variat de la 54,2% pentru cancerul pulmonar la 70,6% pentru cancerele hematologice. În același timp, 82,3% dintre pacienții fără cancer au primit PCI primară.

Eficacitatea PCI primară în grupurile cu cancer a fost cel puțin egală sau, în unele cazuri, mai mare, decât în ​​grupul fără cancer. Dintre pacienții la care s-a intervenit prin PCI de prima dată, probabilitatea sângerărilor majore a fost mai mare la cei cu cancer decât la cei fără. Totuși, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește sângerările majore între pacienții oncologici pentru care s-a intervenit prin PCI și cei pentru care nu – indicând faptul că intervenția în sine nu a fost asociată cu un risc crescut de sângerare.

PCI reprezintă o procedură salvatoare pentru pacienții cu infarct. Aceasta implică introducerea unui stent într-o arteră blocată pentru a restabili fluxul de sânge către miocard (mușchiul cu funcție contractilă din inimă). Ideal, procedura trebuie efectuată în decurs de două ore de la survenirea evenimentului, pentru a minimiza deteriorarea miocardului.

„PCI primară reprezintă standardul de îngrijire pentru pacienții cu IM, dar există dovezi anecdotice că pacienții oncologici sunt subtratați. Există o incertitudine legată de faptul că pacienții cu cancer au beneficii similare de la PCI primară, ca și cei fără cancer – un domeniu pentru care există puține dovezi, deoarece pacienții oncologici sunt adesea excluși din studiile clinice”, a spus dr. Mohamed.

Factori de ris cardiovaculari infografic.
Sursă: ESC.

Dr. Mohamed a menționat că, după PCI, pacienții primesc medicamente antiplachetare, iar durata administrării depinde de tipul de stent implantat. Având în vedere îngrijorările cu privire la sângerarea la unii pacienți cu cancer, sunt necesare mai multe date cu privire la cele mai adecvate stenturi de utilizat și durata tratamentului după intervenție. Deși studiul a evaluat date din timpul spitalizărilor, este necesară urmărirea pe termen mai lung pentru această populație cu risc ridicat și totuși studiată insuficient.

Citește și: