STUDIU. Intuiția și sentimentele medicului diferențiază deciziile acestuia față de cele ale unui sistem bazat pe inteligență artificială

  • Medicina digitală



Intuiția medicului este un factor important în determinarea numărului de teste pe care acesta le-a prescris pacientului, conform unui studiu realizat de cercetători de la MIT. În cadrul studiului au fost analizate diferențele dintre deciziile luate de un medic și cele ale unui sistem medical care folosește inteligența artificială, prin studierea notițelor medicului.

Rezultatele au arătat că sentimentele medicilor au ajutat la prezicerea numărului de teste pe care medicul urma să le indice. S-a constatat că intuiția joacă un rol mai puternic pe parcursul primelor zile de spitalizare a pacientului, când cantitatea de date pe care medicii o au despre pacient este mai mică decât în zilele următoare.

abonare

Totodată, atunci când medicii se simțeau mai pesimiști în ceea ce privește starea pacientului, au comandat mai multe teste, dar numai până la un anumit punct.

“Experienta unui medic îi permite acestuia să își dea seama de starea de sănătate a unui pacient, dincolo de simptomele existente”, afirmă Mohammad Ghassemi, unul dintre cercetătorii principali ai studiului.

Multe companii lucrează pentru a dezvolta sisteme de inteligență artificială care pot analiza date medicale pentru a ajuta la diagnosticarea sau tratarea problemelor de sănătate. Astfel de sisteme ridică problema dacă acest tip de tehnologie poate funcționa precum un medic.

Determinarea influenței intuiției medicului asupra deciziei medicale s-a realizat prin analiza sentimentelor medicului. Această metodă se bazează pe algoritmi de calcul care examinează limbajul scris și consemnează sentimente pozitive sau negative asociate cu cuvintele folosite în text.

Cercetătorii au efectuat analiza pe baza de date MIMIC. Această bază de date include notele medicilor despre pacienți, precum și gravitatea bolilor, examenele de diagnosticare a imaginilor și alți câțiva factori. Studiul a urmărit să determine corelația între scorurile obținute în urma analizei și numărul de teste de diagnostic pe care medicii le-au prevăzut pentru pacienți.

“În mod evident, medicii folosesc și intuiția pentru luarea deciziilor. Întrebarea este dacă un sistem bazat pe inteligență artificială poate să dobândeasă așa ceva?”, spune Tuka Alhanai, cel de-al doilea cercetător principal implicat în studiu.

Citește și: