STUDIU. Monitorizarea digitală a simptomelor pacienților oncologici, asociată cu îmbunătățirea managementului simptomelor și calității vieții

  • Medicina digitală



Monitorizarea digitală a simptomelor prin intermediul completării unor chestionare de către pacienți, la anumite intervale de timp, ar putea veni în ajutorul persoanelor care urmează un tratament pentru cancerul avansat, îmbunătățind managementul simptomelor, funcția fizică și calitatea vieții. Conform unui studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Plenare ale Asociației Americane de Oncologie Clinică din acest an, un astfel de sistem de monitorizare digitală a simptomelor a condus la îmbunătățirea controlului simptomelor cu 16,1%, a funcției fizice cu 13,8% și a calității vieții în ansamblu cu 13,4%.

Sistemul utilizat în cadrul studiului a presupus completarea unor serii de chestionare, săptămânal, prin intermediul cărora pacienții care urmează un tratament pentru cancerul avansat aveau posibilitatea de a-și raporta simptomele sau efectele adverse resimțite, direct de acasă, fără să fie nevoiți să meargă la spital. Pacienții puteau răspunde la chestionare fie direct pe o platformă web specială, fie direct prin telefon.

abonare

monitorizare digitala simptome pacienti tratament cancer

Simptomele severe sau cele care aveau potențialul de a se înrăutăți declanșau alerte electronice către echipa de asistență medicală. Ulterior, echipa contacta pacienții respectivi și îi îndruma cu privire la controlul simptomelor, le putea indica anumite medicamente suplimentare sau le putea sugera o programare pentru vizita medicală. Toate datele raportate de pacienți puteau fi vizualizate sub forma rapoartelor și statisticilor, fiind mereu disponibile medicilor oncologi în timpul vizitelor medicale, fie în persoană, fie la distanță realizate cu ajutorul sistemelor de telemedicină.

„Aceste rezultate sugerează o abordare relativ simplă pentru îmbunătățirea modului în care îngrijim pacienții care urmează tratament pentru cancer avansat, oferind în același timp posibilitatea dezvoltării unor aplicații viitoare care să ajute la îmbunătățirea modului în care este livrată îngrijirea oncologică” – afirmă Dr. Robert Dreicer, Expert ASCO, MS, MACP, FASCO.

Desfășurarea studiului

Studiul a inclus un total de 1191 de pacienți, 593 fiind atribuiți grupului de studiu, iar 598 grupului de control. Toți pacienții din grupul de studiu au fost invitați să completeze săptămânal un chestionar, fie pe o platformă web, fie direct pe telefon, timp de un an. Chestionarul a inclus întrebări legate de 9 dintre cele mai comune simptome, statusul de performanță și căderi. Pacienții au completat peste 91% din chestionarele primite. Echipa de asistență a răspuns notificărilor legate de înrăutățirea simptomelor sau de prezența simptomelor severe în 59% din timp.

Posibilitatea de a raporta simptome și efecte adverse săptămânal, direct către o echipă medicală specializată, a ajutat semnificativ la îmbunătățirea comunicării medic-pacient. De asemenea, rezultatele studiului indică îmbunătățiri și în cazul managementului simptomelor și a calității vieții în ansamblu.

„Acest studiu național dovedește că utilizând o tehnologie simplă – întrebând pacienții despre simptomele lor – este fezabilă și îmbunătățește semnificativ controlul simptomelor, conducând la rezultate clinice mai bune. Totuși, pentru ca acest sistem să funcționeze, este esențial să ne putem baza atât pe participarea activă a pacienților cât și pe un angajament pronunțat din partea echipei de asistență medicală” – afirmă autorul studiului, Dr. Ethan Basch, MSc.

Comparativ cu pacienții din grupul de control, în grupul de studiu au fost înregistrate beneficii semnificative în ceea ce privește funcția fizică (13,8%), controlul simptomelor (amețeli, stare de vomă, durere, dispnee, constipare, diaree, insomnie, pierderea apetitului, oboseală) (16,1%) și calitatea vieții (13,4%).

Sistemele digitale care încurajează pacienții să completeze chestionare vizând starea lor de sănătate pot ajuta la detectarea simptomelor apărute în timpul tratamentului cancerului, permițând medicilor să intervină la timp și astfel să ușureze experiența pacientului și chiar să evite posibile complicații.

Citește și: