STUDIU. Screeningul cancerului pulmonar prin low-dose CT poate reduce ratele de mortalitate cu până la 33%

  • Oncologie
  • Prevenție



Noi rezultate ale studiului NELSON (The Dutch-Belgian Randomized Lung Cancer Screening Trial), confirmă eficacitatea screening-ului pentru cancerul pulmonar folosind LDCT (Low-Dose Computed Tomography), care ar putea reduce semnificativ rata mortalității. Aceste rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine și arată că numărul total de decese cauzate de cancerul pulmonar a scăzut cu aproximativ 33% la femei și 24% la bărbați, comparativ cu pacienții care nu au fost supuși screening-ului.

Conform estimărilor realizate de American Cancer Society, implementarea unor astfel de programe de screening ar putea salva între 30.000 și 60.000 de vieți în Statele Unite în fiecare an.

abonare

„Cancerul pulmonar ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân, colon și prostată combinate. Dacă este implementată la nivel național, această metodă cost-eficientă ar salva mai multe vieți decât oricare alt test de depistare a cancerului din istorie” – a declarat Dr. Debra Dyer, Președinte American College of Radiology Lung Cancer Screening 2.0 Committee.

Rezultatele inițiale ale acestui studiu au estimat că screening-ul prin LDCT la pacienții cu risc ridicat a redus mortalitatea prin cancer pulmonar cu 26% la bărbați și până la 61% la femei. Aceste rezultate, prezentate pentru prima dată în anul 2018, în cadrul International Association for the Study of Lung Cancer World Conference, de la Toronto, au arătat, de asemenea, o reducere de 44% a numărului total de decese, dacă participanții bărbați și femei erau împărțiți în mod egal.

De la publicarea primelor date ale NLST (National Lung Screening Trial), care au arătat o reducere cu 20% a mortalității prin cancer pulmonar la pacienții evaluați prin LDCT, această metodă de testare a fost adoptată în Statele Unite și s-a discutat considerabil despre posibilitățile adoptării sale în Europa.

„În urma rezultatelor studiului NELSON, eficacitatea screening-ului prin metoda LDCT pentru cancerul pulmonar este confirmată. De acum înainte, treaba noastră este să identificăm populația țintă pentru care această metodă va fi acceptabilă și rentabilă” – au declarat Stephen Duffy, de la Queen Mary University of London, și Dr. John Fieldwith, de la University of Liverpool.

Screening cancer pulmonar
Noi rezultate ale studiului NELSON, confirmă eficacitatea screening-ului pentru cancerul pulmonar folosind LDCT, care ar putea reduce semnificativ rata mortalității. Sursa: freepik

Studiul NELSON este cel mai mare studiu din Europa care vizează depistarea precoce a cancerului pulmonar, întrucât a analizat impactul screening-ului prin low-dose CT la peste 15.000 de indivizi pe o perioadă de cel puțin 10 ani. Astfel, studiul a randomizat 13.195 de bărbați și 2.594 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, care au fost supuși periodic screening-ului folosind LDCT – la debutul studiului și la 1 an, 3 ani și 5,5 ani (sugerând faptul că un interval de 2 ani între testări este sigur și eficient), sau care nu au fost analizați deloc. Procesul, inițiat în anul 2000, a fost finalizat în decembrie 2015.

Pacienții din brațul de screening au prezentat o incidență mai mare a cancerului pulmonar – 5,58 de cazuri față de 4,91 la 1000 de persoane-ani. Cei care au fost testați prin metoda LDCT au prezentat rate de mortalitate mai mici: 2,5 decese comparativ cu 3,3 decese la 1000 de persoane-ani. Aceste rezultate confirmă rapoartele inițiale ale studiului, care au arătat o reducere de 25% a riscului de deces prin cancer pulmonar la pacienții supuși screening-ului. Astfel, se estimează că aproximativ 60 de decese cauzate de cancerul pulmonar au fost prevenite ca urmare a patru runde de screening în rândul a 7900 de participanți.

S-a observat o rată de supradiagnosticare de aproximativ 10%, considerată însă acceptabilă, având în vedere reducerea mortalității.

Beneficiul major al acestei metode de screening depășește orice daune potențiale pentru populația vizată. Într-o epocă în care majoritatea cancerelor pulmonare din țările dezvoltate sunt diagnosticate la foști fumători, estimarea riscului individual este esențială. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că pacienții sunt identificați în mod corespunzător și au acces pe scară largă la screening-ul pentru cancerul pulmonar” – a adăugat Dr. Debra Dyer.

În contextul acestor rezultate, Croația este prima țară din Uniunea Europeană care introduce un program național pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Astfel, începând din 2020, toți fumătorii cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, dar și cei care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani vor fi testați prin LDCT. Programul își propune reducerea mortalității prin cancer pulmonar cu 20% în următorii 5-10 ani, 500 de vieți putând fi salvate în fiecare an.

Citește și: