STUDIU. Sprayul nazal cu azelastină și propionat de fluticazonă poate ameliora simptomele rinitei alergice în 5 minute

  • Health literacyUn nou studiu clinic de expunere controlată la alergeni a arătat că sprayul nazal cu azelastină și propionat de fluticazonă poate ameliora simptomele rinitei alergice în 5 minute.

Rinita alergică este o problemă de sănătate care afectează peste 600 de milioane de oameni la nivel global. Boala este cauzată de reacții imunologice excesive în prezența unor alergeni și se manifestă printr-o printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale.

abonare

Printre posibilii alergeni se numără:

  • praf
  • polen
  • mucegai
  • puf, pene, par, scuame 

Simptomele persistente sunt frecvente la pacienții care suferă de o formă moderată sau severă a afecțiunii, ceea ce le diminuează și calitatea vieții. Simptomele debutează rapid și nu sunt întotdeauna recunoscute. Co-medicația este frecventă, mulți pacienți optând pentru automedicație pentru a-și ameliora rapid simptomele.

“Pacienții cu rinită alergică își doresc un tratament și eficient și cu acțiune rapidă, fapt care nu este subliniat corespunzător în ghidurile internaționale. Acest studiu ar putea ajuta medicii să decidă ce tip de tratament să recomande. Este clar că pacienții cu rinită alergică recurg adeseori la automedicație, opresc tratamentul atunci când simptomele se ameliorează sau dispar și îl reiau atunci când simptomele nu sunt controlate. De aceea, au nevoie de un tratament eficient și cu acțiune rapidă” – Profesorul Jean Bousquet, Fundația MACVIA

Un studiu clinic randomizat, placebo controlat, dublu orb, a arătat că sprayul nazal cu azelastină și propionat de fluticazonă (MP-AzeFlu) a ameliorat mai rapid și mai eficient simptomele rinitei alergice, în comparație cu combinația liberă de loratadină, suspensie orală (LORA) cu propionat de fluticazonă intranazală (INFP).

Studiul a inclus 82 de pacienți, dintre care 78 au terminat toate perioadele de tratament. Simptomele rinitei alergice au fost induse acestor pacienți asimptomatici prin provocare cu polen de ambrozie într-o cameră ce a asigurat expunere controlată la alergen. Pacienții au primit o doză unică de MP-AzeFlu, LORA+INFP, sau placebo și au fost monitorizați timp de 4 ore.

MP-AzeFlu a înregistrat un debut al acțiunii de ameliorare a simptomelor nazale de rinită alergică la 5 minute de la administrarea dozei, versus placebo. Pe de altă parte, efectul combinației libere de loratadină, suspensie orală, cu  propionatul de fluticazonă, vs placebo, a debutat mai lent, la 150 de minute de la administrare.

Rezultatele studiului au arătat că medicamentul MP-AzeFlu poate fi considerat o opțiune terapeutică eficientă pentru pacienții care doresc ameliorarea rapidă a simptomelor rinitei alergice.

„Combinația în doze fixe MP – AzeFlu este cel mai eficient tratament al rinitei alergice, iar debutul rapid al acțiunii a fost dovedit” – Profesorul Jean Bousquet, Fundația MACVIA

MP-AzeFlu a fost aprobat în România în 2013 (sub denumirea comercială Dymista) pentru ameliorarea simptomelor de rinită alergică sezonieră şi perenă moderate până la severe la pacienți adulţi şi adolescenţi (+12 ani), dacă monoterapia cu antihistaminice intranazale sau glucocorticoizi nu este considerată suficientă.

Articole recomandate:

Primii pași către înființarea unei asociații române a pacienților cu astm

VIDEO. Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, despre tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice și importanța diagnosticului precoce

VIDEO. Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu – Cum se diagnostichează fibroza pulmonară idiopatică?