În ciuda faptului că imunoterapia a revoluționat tratamentul cancerului, în special în cazul melanomului și cancerului pulmonar non-microcelular, doar anumite categorii de pacienți beneficiază pe termen lung de această terapie. Este necesară identificarea unor biomarkeri care să prezică eficacitatea terapiei de blocare a punctelor de control imun, cu evaluarea expresia lor, astfel încât imunoterapia să fie optimizată în funcție de pacient.
Într-un studiu publicat în The Journal of Nuclear Medicine, a fost descoperită proteina galectin-1 (Gal-1) ca biomarker PET pentru a prezice eficacitatea terapiei de blocare a punctelor de control imun, permițând astfel o estimare printr-o metodă imagistică a răspunsului terapeutic înainte de începerea tratamentului. Informațiile colectate din imaginile PET obținute folosind Gal-1 pot ajuta de asemenea în stratificarea pacienților, cu optimizarea imunoterapiei și alegerea unei abordări terapeutice țintite.
Criteriile clinice actuale pentru monitorizarea răspunsurilor tumorilor solide la imunoterapie sunt bazate pe scanări CT și IRM, însă aceste metode duc la o întârziere considerabilă între începerea tratamentului și evaluarea răspunsului terapeutic. ”Tehnicile de imagistică moleculară, în special cele de tip PET, au apărut ca instrumente utile în prezicerea eficacității imunoterapiei, prin evaluarea cantitativă și neinvazivă, în timp real și în vivo a biomarkerilor specifici. PET-ul având Gal-1 ca biomarker deschide căi pentru a prezice timpuriu eficacitatea terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imun, înainte de inițierea tratamentului și poate facilita folosirea unor regimuri terapeutice combinate precise. Această abordare, având o sensibilitate crescută are potențialul de a obține un tratament de precizie individualizat pentru fiecare pacient în viitor ”, a declarat Zhaofei Liu, Ph.D., profesor la Universitatea Peking din Beijing, China, într-un articol publicat în Medical Xpress.
Pentru a identifica biomarkerii imagistici care prezic răspunsurile tumorale la inhibitorii punctelor de control imun, cercetătorii au folosit modele de șoareci. Aceștia au făcut analize proteomice (separarea, identificarea și cuantificarea proteinelor tumorale), cu identificarea galectin-1 (Gal-1), un membru al familiei lectinelor care leagă carbohidrații, ca biomarker negativ pentru eficacitatea terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imun. Cercetătorii au descoperit că inhibarea Gal-1 promovează un fenotip sensibil în microambientul tumoral, cu creșterea eficacității terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imun.
Pentru a analiza mai amănunțit prezența Gal-1 la nivel tumoral, a fost sintetizat un radiotrasor PET prin radiomarcarea anticorpilor anti-Gal-1 cu I-124 (I-124-alfa-Gal-1). Pentru a determina specificitatea radiotrasorului au fost obținute studii de imagistică PET, cu evaluarea biodistribuției radiotrasorului la șoareci. Din informațiile rezultate s-a putut determina statusul imunosupresiv al micromediului tumoral, fiind astfel posibilă predicția rezistenței la tratamentul cu inhibitori ai punctelor de control imuni înainte de începerea terapiei.
Pentru a evalua impactul inhibării Gal-1 asupra micromediului tumoral și asupra răspunsului la terapia cu inhibitori ai punctelor de control imuni, cercetătorii au utilizat un inhibitor al Gal-1, thiodigalactozid (TDG). Studiile pe modele de șoarece au demonstrat că o singură doză de TDG a crescut semnificativ eficacitatea terapiilor cu inhibitori ai punctelor de control imune, cu îmbunătățirea semnificativă a ratelor de succes terapeutic.
Studiul subliniază potențialul imagisticii PET, având drept țintă proteina Gal-1 ca strategie valoroasă pentru monitorizarea răspunsurilor tumorale la terapia cu inhibitori ai punctelor de control imun în stadii incipiente. Inhibarea Gal-1 contracarează efectul imunosupresiv al acesteia, ducând la o eficacitate crescută a imunoterapiei. Aceste descoperiri sugerează că Gal-1 poate fi un biomarker important și o țintă terapeutică pentru îmbunătățirea rezultatelor terapeutice. Studiul evidențiază necesitatea continuării cercetărilor pentru a valida și extinde utilizarea Gal-1 ca biomarker predictiv și terapeutic în tratamentele oncologice personalizate.