#SurseOficiale: Autoizolarea în timpul pandemiei COVID-19. Cum se definește și ce trebuie făcut?

  • Health literacy



Nu există încă tratamente specifice infecției COVID-19, deși multe terapii candidate sunt evaluate în studii clinice. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății estimează că un vaccin nu va fi disponibil mai devreme de 18 luni. În acest context, distanțarea socială, alături creșterea testărilor în populație, sunt singurele măsuri eficiente pentru controlul pandemiei. Măsurile de sănătate publică includ intervenții non-farmacologice care pot fi folosite pentru a reduce și amâna transmiterea în comunitate. Obiectivul este scăderea vitezei prin care noile cazuri apar și reducerea vârfului de cazuri în comunitate, precum și povara asupra sistemelor de sănătate.

Conform ECDC, izolarea la domiciliu sau autoizolarea se referă la măsurile recomandate pentru persoanele care prezintă simptome, de a rămâne la domiciliu sau într-o locație dedicată, în încăperi ventilate și folosind de preferință o toaletă separată. Carantina se referă la separarea și restricționarea circulației persoanelor care au fost expuse la COVID-19 dar care sunt sănătoase și nu prezintă simptome. Carantina este obligatorie și are o durată minimă de 14 zile, se poate face la domiciliu sau în situații specifice în instituții specializate.

abonare

Prin autoizolare se poate reduce numărul persoanelor care ajung în diferite instituții medicale, ceea ce le permite acestora să funcționeze mult mai eficient și să protejeze bolnavii de o posibilă infecție. Pandemia COVID-19 a afectat peste 100 de țări. 80% dintre cei infectați fac o formă ușoară sau moderată dar pentru categoriile vulnerabile boala poate fi gravă. Dacă un grup mare de persoane se îmbolnăvește într-o perioadă scurtă de timp, povara asupra sistemelor de sănătate poate fi uriașă.

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis 4 ghiduri care includ recomandări pentru călătorii, utilizarea transportului în comun, cumpărături și autoizolare, care pot fi accesate pe platforma fiipregatit.ro.

Recomandările privind autoizolarea

Persoanele care vin din zone galbene (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19) impun autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile. Lista zonelor de risc (galbene și roșii) poate fi consultată pe pagina cnscbt.ro sub titulatura: „Lista zone afectate”.

Infografic despre măsuri de autoizolare în contextul COVID-19
Ghidul DSU dedicat măsurilor de autoizolare

Ce trebuie să fac înainte de a începe autoizolarea?

  • În primul rând, este important să contactați telefonic sau electronic angajatorul și/sau unitatea de învățământ, precum și medicul de familie pentru a-i înștiința că vă aflați în autoizolare la domiciliu.
  • Anunțați prietenii apropiați/rudele că intrați în autoizolare la domiciliu și solicitați-le să nu vă viziteze în următoarele 14 zile.
  • Nu vă îngrijorați de concediul medical sau scutirea medicală acum, acestea le veți primi la sfârșitul perioadei de autoizolare. Aveți în partea finală a ghidului toate detaliile.

Atenție: toți cei cu care locuiți vor trebui să intre în autoizolare odată cu dumneavoastră pentru evitarea riscurilor îmbolnăvirii.

Ce trebuie să fac cât timp sunt autoizolat la domiciliu?

  • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează servicii, alimente sau produse (reguli pentru interacțiunile absolut necesare găsiți mai jos).
  • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu, riscați să-i contaminați și pe alții / să răspândiți virusul, precum și o amendă de până la 200.000 de lei și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Păstrați-vă calmul, odihniți-vă și ocupați-vă timpul cu activități care vă fac plăcere (în casă).

Măsuri de igienă individuală în autoizolare

  • Evitați contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.
  • NU primiți vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.
  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei etc).
  • Curățați și dezinfectați zilnic toate suprafețele pe care le atingeți frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănutați sau tușiți, sau strănutați și tușiți în pliul cotului. Batista se aruncă imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.
  • Aerisiți cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite!
  • Dacă este posibil, țineți legătura telefonic cu medicul de familie și informați-l asupra evoluției tuturor membrilor familiei.

Persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu pentru urgențe.

Sunați la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – și acoperiți-vă rapid nasul și gura cu o mască de protecție.

Ce se întâmplă dacă un membru al familiei are simptome sau are o altă urgență medicala?

  • În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu! NU ieșiți din casă pentru a merge la spital!
  • Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat (la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute) – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție.
  • Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor.
  • Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile.
  • Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
  • Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

  • Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni.
  • Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție.
  • Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie)

Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

  • Dacă ați apelat la comitetele județene pentru situații de urgență și autorități locale pentru aprovizionare cu alimente și bunuri necesare, acestea vă vor fi aduse la domiciliu, respectând măsurile generale recomandate.
  • Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras.
  • Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.
  • Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei.
  • Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

Cum interacționez cu poștași, curieri, furnizori dacă sunt în autoizolare?

  • Dacă echipele nu au nevoie de semnătura dumneavoastră sau de interacțiune directă, este de preferat să îi rugați să vă lase cele trebuincioase la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei). Dacă este necesar să semnați de primire sau să primiți în casă echipe pentru anumite intervenții (ex: apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă), respectați indicațiile următoare.
  • Înainte de intrarea în locuință a echipelor de intervenții / poștașului / curierului, trebuie să vă asigurați că purtați mască de protecție;
  • Pe timpul interacțiunii, păstrați, pe cât posibil, o distanţă mai mare de 2m între dumneavoastră (persoana izolată) și vizitator;
  • Semnați orice document cu instrument de scris propriu, NU cu cel al vizitatorilor, pentru evitarea contaminării;

După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?

  • Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus.
  • Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative.
  • Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.
  • La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală.
  • Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă.

Persoanele aflate în autoizolare beneficiază de scutiri sau de concedii medicale?

  • La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical.
  • Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator.
  • Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină.
  • Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită.
  • Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.

Citește și