#AACR24. Un vaccin terapeutic personalizat pentru cancerul de cap și gât scade ratele de recidivă: primele date clinice

  • Medicina personalizată



Un nou vaccin personalizat, denumit TG4050, a condus la rate scăzute de recidivă a bolii la pacienții cu carcinom scuamos non-HPV de la nivelul capului și gâtului, conform rezultatelor prezentate la Întâlnirea Anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) 2024, desfășurată  în San Diego.

Vaccinul nu este administrat cu scop preventiv, ci de tratament: nu previne apariția cancerului, ci stimulează răspunsul imun, prin celulele T, țintind antigene tumorale (este un tip de imunoterapie).

abonare

La ora actuală, pacienții cu aceasta patologie beneficiază de chirurgie, dar există un risc crescut de recidivă locală. Astfel, cercetătorii au testat ipoteza unui vaccin personalizat, bazat pe neoantigene unice fiecărui pacient, care ar duce la eliminarea bolii minime reziduale și la întârzierea eventualelor recidive, după intervenția chirurgicală. TG4050 folosește o formă nepatogenă de poxvirus pentru a transporta 30 de neoantigene, cu scopul de a induce un răspuns imun anti-tumoral, prin activarea limfocitelor T. Identificarea neoantigenelor relevante fiecărui pacient s-a făcut prin analiză genomică tumorală, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Studiul clinic de fază I care este în desfășurare pentru evaluarea noului vaccin include 33 de pacienți cu carcinom scuamos non-HPV de cap și gât, stadiile 3 și 4, care au beneficiat de rezecție chirurgicală și terapie adjuvantă (radioterapie și chimioterapie). Pacienții au fost repartizați aleatoriu în două grupuri: 17 pacienți (Grupul A) au primit TG4050 imediat după tratamentul adjuvant, iar la 16 pacienți (Grupa B) le-a fost administrat TG4050 în caz de recidivă a bolii.

#AACR2024
Photo by Alejandro Luengo on Unsplash

Niciunul dintre pacienții din grupul A nu a prezentat recidiva bolii după o medie de urmărire de 16,2 luni, în schimb,în grupul B, s-au înregistrat 3 recidive locale. De asemenea, pacienții vaccinați au prezentat dovezi de activare a celulelor imune cu memorie specifice neoantigenelor administrate.  În ceea ce privește reacțiile adverse, acestea au fost moderate, în special locale, la nivelul sitului de administrare al injecției.

Descoperirile noastre indică faptul că TG4050 este sigur și promovează un răspuns imun împotriva mai multor neoantigene, la majoritatea pacienților”, a declarat Dr. Olivier Lantz, cercetator la Institutul Curie din Paris, unul dintre autorii studiului.

Studiul prezintă unele limitări, precum eșantionul mic și urmărirea pe termen scurt, dar demonstrează potențialul vaccinurilor individualizate, pe bază de neoantigene, de a face parte din tratamentele viitoare pentru acest tip de cancer. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a caracteriza complet răspunsul imun indus de vaccin și a urmări eficacitatea acestuia pe termen lung.

Citește și