#ESMO18. Prima imunoterapie care crește supraviețuirea în cancerul de cap și gât față de chimioterapie

  • Altfel despre Cancer
  • Imuno-oncologia



Imunoterapia cu pembrolizumab, inhibitor PD-L1, crește supraviețuirea pacienților cu cancer de cap și gât recurent sau metastatic, având însă o rată de răspuns și o perioadă fără progresie a bolii mai scurtă ca tratamentul standard, conform rezultatelor prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO).

Pembrolizumab pare să prelungească viață chiar și atunci când tumora continuă să crească, sugerând că ar trebui să fie prima linie de tratament al cancerului recurent și metastatic de cap și gât. Avem studii în desfășurare pentru a afla dacă expresia PD-L1 ar trebui să influențeze decizia folosirii pembrolizumab ca monoterapie sau în combinație cu chimioterapice”- prim autorul Prof Barbara Burtness, Facultatea de Medicină Yale și co-director al Programului de Cercetare în Dezvoltarea Terapeuticelor, Centrul pentru Cancer Yale, New Haven, SUA.

Studiul KEYNOTE-058

Studiul de fază III, KEYNOTE-058, a inclus pacienți cu cancer de cap și gât care nu au primit tratament anterior chimioterapic sau biologic pentru boală recurentă sau metastatică. Cei aproximativ 900 de participanți au fost împărțiți aleator, într-o proporție de 1:1:1, în 3 grupuri urmărite pe o perioadă medie de peste 10 luni:

abonare
  1. Tratament standard bazat de chimioterapie cu săruri de platină (5-FU cu cisplatin sau carboplatin) și cetuximab (grupul de control)
  2. Pembrolizumab
  3. Pembrolizumab și chimioterapie bazată pe săruri de platină

Pacienții cu o expresie pozitivă combinată a PD-L1 peste 20 au avut o creștere a supraviețuirii de aproximativ 4 luni, față de tratamentul standard (14,9 luni versus 10,7 luni). Rata de răspuns a fost de 23,3% la tratamentul cu pembrolizumab și de 36,1% la tratamentul standard. Durata mediană de răspuns a fost mai lungă în cazul pembrolizumab (20,9 luni versus 4,5 luni). Perioada fără progresie a bolii a fost similară. Rezultate asemănătoare au fost înregistrate și atunci când s-a folosit o valoare prag a expresiei pozitive combinate mai mică, de peste 1.

Supraviețuirea globală a fost mai mare în grupul cu terapie combinată față de grupul de control (13 luni versus 10,7 luni). Rata de răspuns a fost de 35,6% la tratamentul combinat și de 36,3% la tratamentul standard. Perioada fără progresie a bolii a fost similară.

Efectele adverse a celor 3 grupuri au fost cele așteptate. Pembrolizumab a fost mai puțin toxic ca tratamentul standard, iar pembrolizumab în combinație cu chimioterapia și tratamentul standard au avut toxicități similare.

Provocarea este reprezentată de faptul că beneficiul de pe urma tratamentului nu este egal distribuit, ci depinde de un biomarker. Deci expresia pozitivă combinată a PD-L1 ne va ghida decizia între cele două opțiuni noi: doar pembrolizumab, cu un profil al reacțiilor adverse mai favorabil, și pembrolizumab în combinație cu chimioterapie, care ar putea fi folosit la un grup mai mare de pacienți. Expresii mai ridicate ale PD-L1 sunt asociate cu un beneficiu mai mare dar valori prag exacte nu au fost încă determinate, iar caracteristicile individuale ale pacienților vor juca și ele un rol important”- comentează din partea ESMO, Dr Tanguy Seiwert, Directorul Programului de Cancer de Cap și Gât, asistent Prof. al Facultății de Medicină al Universității din Chicago, SUA.

Tratamentul standard al cancerului de cap și gât recurent sau metastatic este chimioterapie cu săruri de platină (5-FU cu cisplatin sau carboplatin) și cetuximab, inhibitor EGFR (epidermal growth factor receptor). Rata de răspuns este de aproximativ 35%, cu o perioadă mediană de supraviețuire de aproximativ 10 luni.

„Acesta este primul studiu care arată o supraviețuire globală mai mare față de standardul de terapie, vechi de mai mult de un deceniu: chimioterapie cu săruri de platină și cetuximab. Stabilește expresia pozitivă combinată a PD-L1 ca marker valid care ar trebui măsurat de rutină la pacienții cu cancer de cap și gât”- Seiwert.

Despre pembrolizumab

mecanism-actiune-inhibitor-pd-l1
Mecanismul de acțiune al pembrolizumab (sursă)

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal ce blochează interacțiunea PD-L1 cu PD-1 și CD80. Fiziologic, interacțiunea dintre PD-L1 și PD-1 are rolul de a inhiba limfocitele T, menținând activitatea sistemului imun în limite normale, prevenind distrugeri tisulare sau fenomene autoimune. Unele tipuri de cancer se folosesc de această cale, pentru a inhiba răspunsul imun. Inhibitorii PD-L1 și PD-1 împiedică acest mecanism adaptativ al celulelor maligne.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018