STUDIU. Utilizatorii de țigări electronice ar putea avea un grad mai ridicat de afectare pulmonară vs. fumătorii de țigări convenționale

  • PrevențieInformarea populației în legătură cu riscurile fumatului a dus la scăderea numărului de fumători, dar a crescut numărul celor care folosesc țigări electronice, mai ales în rândul tinerilor. Această creștere în vapare este bazată pe presupunerea că țigările electronice sunt mai sigure decât cele normale. Vaporii inhalați de fumătorii de țigări electronice conțin formaldehidă și acroleină – similar cu țigările tradiționale, care ar putea să fie dăunătoare pe termen lung.

Un studiu publicat în The Journal of Nuclear Medicine arată că utilizatorii de țigări electronice au un grad mai crescut de afectare pulmonară comparativ cu cei care fumează țigări convenționale. Acest studiu este primul care aduce dovezi că vapatul determină un răspuns inflamator la nivelul plămânilor mai crescut decât fumatul țigărilor convenționale.

Studiile anterioare au demonstrat că există inflamație pulmonară cauzată de țigările electronice folosind imagini PET-CT obținute cu F¹⁸-FDG, un radiotrasor nespecific, captat de familia monocite/macrofage implicate în procesul inflamator. Studiul actual folosește F¹⁸-NOS, un radiotrasor de nouă generație, care permite compararea gradului de inflamație pulmonară in vivo, prin țintirea unor mecanisme specifice ale mecanismului inflamator.

abonare

Consumul de tutun reprezintă un factor de risc prevenibil major, dar și o cauză principală de mortalitate la nivel global, fiind responsabil anual pentru aprox. 8 milioane de decese.


SEMNEAZĂ ACUM! Prima generație europeană fără tutun până în 2030


tigarile electronice versus tigarile normale si raspunsul infalamator

Ce este F¹⁸-NOS?

Oxidul nitric (NO) joacă un rol important in reglarea imună și este produs de 3 enzime NOS (sintetaza oxidului nitric): neuronală, endotelială și inductibilă (iNOS). iNOS este asociată cu boli inflamatorii acute și cronice, inclusiv astm și boală pulmonară obstructivă cronică. Dovezi convergente indică faptul că iNOS joacă un rol important în medierea inflamației la fumători, prin urmare contribuind la boli pulmonare legate de fumat.

Pentru a obține imagini care arată metabolismul, nu doar morfologia pulmonară, sintetaza oxidului nitric este marcată cu un izotop radioactiv al fluorului, F¹⁸, obținându-se astfel imagini PET-CT care reflectă activitatea și expresia acesteia in vivo.

„iNOS este o enzimă supraexprimată la utilizatorii de țigări electronice și fumătorii de țigări convenționale, fiind asociată cu boli inflamatorii acute și cronice. Acest lucru o face o țintă relevantă pentru imagistica moleculară a inflamației pulmonare și bolii pulmonare inflamatorii”, a precizat conducătorul studiului, Reagan Wetherhill, Ph.D. la Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania in Philadelphia pentru Medical Xpress.

Despre studiu

În acest studiu au fost incluse 15 persoane, care au fost examinate clinic, din punct de vedere al istoricului medical și li s-au făcut teste de rutină, inclusiv analiza toxicologică a urinei. Participanții au fost împărțiți în 3 grupe: 5 fumători de țigări, 5 utilizatori  de țigări electronice și 5 persoane care nu au fumat vreodată. O condiție de eligibilitate a fost ca timp de 6 luni să fumeze în fiecare zi exclusiv țigări convenționale, țigări electronice, respectiv nimic.

În urma studiului, s-a demonstrat că utilizatorii de țigări electronice au avut cel mai crescut grad de inflamație pulmonară, spre deosebire de celelalte două grupuri studiate (fumătorii de țigări convenționale și nefumătorii). S-au verificat și biomarkeri inflamatori obținuți din sângele venos, rezultând o asociere pozitivă între aceștia și inflamația pulmonară, aducând dovezi solide în defavoarea țigărilor electronice. 

Rezumând, prin utilizarea de metode cantitative riguroase și o tehnică globală de a examina stressul oxidativ de la nivel pulmonar, s-a descoperit faptul că folosirea țigărilor electronice duce la un răspuns inflamator unic la nivel pulmonar, comparativ cu folosirea țigărilor normale, reflectat în măsurătorile PET ale expresiei iNOS, corelate cu concentrațiile biomarkerilor inflamatori. În viitor, trebuie determinat efectul folosirii țigărilor electronice la nivelul tractului respirator, în special în utilizarea pe termen lung.

Citește și: