SEMNEAZĂ! Prima generație europeană fără tutun până în 2030

  • Prevenție



Inițiativa Tobacco Free Europe, pentru un mediu fără tutun și prima generație europeană fără tutun până în anul 2030 a fost lansată recent și este coordonată de Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului. Centrul pentru Inovație în Medicină și Raportuldegardă.ro susțin această inițiativă!

SEMNEAZĂ ACUM!

abonare

Inițiativa cetățenească europeană reprezintă un instrument unic, adoptat în 2019, prin care cetățenii Uniunii Europene se pot implica activ în procesul de elaborare a politicilor UE, solicitând Comisiei Europene (CE) să propună noi acte legislative. Dacă în decurs de un an, această inițiativă – Tobacco Free Europe – obține 1 milion de semnături, CE trebuie să adopte măsuri corespunzătoare la nivelul Uniunii. Cine poate semna? Orice cetățean al Uniunii Europene care are vârsta necesară pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul European.

Tutunul (atât în sensul de fumat, cât și din punct de vedere a reziduurilor rămase după țigări) reprezintă prima cauză a mortalității evitabile și un factor poluant cu impact major. Fumatul reprezintă unul dintre cei mai importanți factori modificabili care cresc riscul pentru multiple boli (cardiovasculare, pulmonare, oncologice etc.). Aproximativ jumătate dintre toate cazurile de cancer evitabile sunt cauzate de expunerea la fumul de țigară, pasiv sau activ.

SEMNEAZĂ. Prima generație europeană fără tutun până în 2030
Sursa: European Network for Smoking and Tobacco Prevention

Mai mult, mucurile de țigară provoacă daune oceanului și faunei sălbatice, cauzează incendii de pădure și contaminează solul și apa. Pentru ca noile generații să nu devină dependente de tutun, pe lângă contracararea cu fermitate a riscurilor pe care mucurile de țigară le reprezintă pentru mediu și pe lângă combaterea fumatului, este necesar:

1. să se promoveze prima generație europeană fără tutun până în 2028, punând capăt vânzării produselor din tutun și nicotină cetățenilor născuți începând cu 2010.

2. să se creeze o rețea europeană de plaje și maluri de râuri fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și mai durabile din punctul de vedere al mediului.

3. să se creeze o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară, astfel încât aceste spații să fie mai sănătoase și să se reducă contaminarea și riscul de incendii.

4. să se extindă spațiile în care nu sunt permise țigările și țigările electronice, în special spațiile care sunt frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, spectacole și terasele restaurantelor).

5. să se elimine materialele publicitare care promovează produsele din tutun și prezența produselor din tutun din producțiile audiovizuale, mijloacele de comunicare socială, abordând în special publicitatea disimulată prin influențatori și plasarea de produse.

6. să se finanțeze proiecte de cercetare și dezvoltare (C-D) pentru bolile cauzate de consumul de tutun, astfel încât să se îmbunătățească evoluția bolii și tratamentul.

Citește și: