#ERSCongress: Persoanele care fumează rar, în context social, au un risc de până la 8 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar față de nefumători

  • Health literacy



Fumatul este deosebit de nociv: aceasta este o concluzie la care medicina și societatea au ajuns de mult. Cu toate acestea, studiile populaționale recente demonstrează că există diferențe în funcție de cantitatea de tutun consumată de fiecare persoană. Un studiu prezentat recent în cadrul Congresului European de Pneumologie, ERS2020, confirmă faptul că și fumatul în cantități mici, doar în contexte sociale, predispune la patologii respiratorii și oncologice. 

”Cu toții știm că fumatul este dăunător pentru fumător și pentru cei din jur, însă frecvent fumătorii consideră că dacă fumează puțin, riscul asupra sănătății nu poate fi foarte ridicat. În Statele Unite sunt tot mai puțini fumători, însă proporția celor care fumează în cantități reduse este în creștere. Studiul de față explorează impactul acestui consum ocazional asupra sănătății pulmonare,” a afirmat Dr. Pallavi Balte, de la Facultatea de Medicină Columbia, New York, SUA, cercetător principal implicat în studiu.

Rezultatele studiului

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au cules date din 4 registre naționale din Statele Unite ale Americii. Pacienții au fost incluși în categorii, în funcție de cantitatea de tutun consumată (<10 țigări/zi, 10-20 țigări/zi, >20 țigări/zi). Printre cei 18.730 de participanți s-au observat următoarele:

abonare
  • 13% dintre persoane erau fumătoare;
  • 649 au decedat în urma unor afecțiuni respiratorii;
  • 560 au decedat în urma cancerului pulmonar;
  • Față de persoanele care nu au fumat niciodată, fumătorii ocazionali (sub 10 țigări pe zi) au un risc de 2,5 ori mai mare de boli respiratorii și de 8,6 ori mai mare de cancer pulmonar;
  • Față de persoanele care fumează peste 20 de țigări pe zi, persoanele care fumează sub 10 țigări zilnic au un risc relativ mai mic: cu 51% mai mic de boli respiratorii și cu 29% mai mic de cancer pulmonar;
  • Diferențele între cele două grupuri de fumători sunt atenuate dacă luăm în considerare și durata consumului de tutun: astfel, un consum zilnic redus de tutun, dar desfășurat pe o perioadă lungă, poate fi deosebit de nociv.
ERSCongress 2020: Fumat ocazional frecvență redusă în context social, risc cancer pulmonar patologii respiratorii deces
Tutunul, chiar în cantități mici și consumat rar, crește riscul de deces prin cancer pulmonar sau alte patologii respiratorii.

Relația dintre frecvența fumatului și riscul asupra sănătății

În Statele Unite ale Americii, politicile de descurajare a fumatului și de adoptare a unui stil de viață sănătos sunt eficiente: la momentul realizării studiului, proporția de fumători este cea mai scăzută din istoria recentă. În 2005, 20,9% dintre adulții din SUA consumau tutun, iar proporția a scăzut la 13,7% în 2018. Cu toate acestea, a crescut proporția de persoane care fumează rar, în cantități mici, sau doar în contexte sociale sau împreună cu alți fumători: de la 16% în trecut, la 27%.

Structură ADN și plămâni, fum de țigară

Deși riscul absolut al acestor fumători este relativ mai mic față de riscul la care se expun fumătorii zilnici, acest fenomen social, al fumatului legat de socializare, prezintă o serie de probleme epidemiologice: aceștia sunt frecvent omiși din statisticile realizate asupra fumatului, deoarece se auto-clasifică drept nefumători la administrarea de chestionare. În plus, dependența de nicotină se manifestă într-o măsură mai mică, ceea ce limitează metodele de încurajare a sevrajului tabagic (tratamentele farmacologice nu sunt eficiente). 

Studiile epidemiologice din SUA relevă și diferențe între fumătorul tipic și fumătorul social: acesta din urmă este mai tânăr, mai frecvent de gen feminin, cu un nivel de educație mai înalt, cu un venit mediu mai mare, însă acest profil social se asociază cu o frecvență mai mare a consumului excesiv de alcool.

Consumul de tutun este un factor de risc recunoscut pentru numeroase patologii: pulmonare, cardiovasculare, oncologice, etc. Deși orice cantitate de tutun consumată predispune fumătorul de înrăutățirea stării de sănătate, riscul diferă, totuși, în funcție de cantitatea consumată zilnic.

În ceea ce privește bolile cardiovasculare, riscul fumătorilor ocazionali și a celor zilnici este aproape identic: 4-7 țigări pe zi are 70% din riscul a peste 23 de țigări pe zi. Cu alte cuvinte, relația dintre fumat și patologia cardiovasculară nu este direct proporțională, iar riscul de deces prin mecanisme cardiovasculare crește de la prima țigară. 

Riscurile sunt substanțiale și în ceea ce privește apariția tumorilor. Relația fumat ocazional-cancer pulmonar a fost explorată în cadrul studiului ERS prezentat anterior, însă fumătorii ocazionali se expun la numeroase alte riscuri: de cancer esofagian, gastric sau pancreatic. 

sarcina nașterea efecte adverse obstetricale naștere prematură avort greutate mică la naștere

Un element mai puțin discutat este efectul tutunului asupra sănătății reproductive: fumătorii ocazionali sau sociali suferă mai frecvent decât nefumătorii de infertilitate, sarcini ectopice sau placenta previa. Nu în ultimul rând, fumătorii ocazionali raportează o calitate a vieții mai mică și suferă mai frecvent de leziuni musculoscheletice, fracturi la vârste înaintate sau cataractă, o afecțiune oculară care scade în mod marcat capacitatea vizuală și calitatea vieții.

Citește și: